Gitárfesztivál Gyöngyös!!! Túri Hedvig interjú!!!

A múlt héten akik a klasszikus virtuóz gitármuzsikákat kedvelik Mekkájuk-nak érezhették városunkat, ugyanis szerdától-szombatig minden este koncerttel örvendeztették meg őket nemzetközi és hazai gitár virtuózok egyaránt.  A III. Nemzetközi Gitárfesztivál egyik főszervezőasszonyát Túri Hedvig-et kérdeztem pár fontos dologról, a rendezvénnyel kapcsolatban.

Mivel egy eddig lapunk számára új megmozdulásról van szó megkerülhetetlen, hogy az első dolog a bemutatkozás legyen . Hogyan jött létre a fesztivál , miért esett a választás kis városunkra, mi a megmozdulás jellegzetessége és mióta működik ez a dolog?

2011-ben harmadik alkalommal rendezte meg városunk a Nemzetközi Gitárfesztivált és Mesterkurzust. A rendezvény alapítója Dr Papp Sándor, aki jelenleg is a művészeti vezetője. Az előző években Encs adott otthont a megmozdulásnak, de 2009-ben már nem vállalta anyagi okokra hivatkozva. Tóth Ákos, Papp Sándor volt tanítványa megkeresett azzal a kéréssel, hogy szeretnék Gyöngyösre hozni a fesztivált. Hiesz György polgármester úrral egyeztetve a hagyományteremtés szándékával városunk vállalta a megrendezést. A program neves hazai és külföldi művészeket felvonultató zenei esemény, mely ötvözi a fesztivált a mesterkurzussal. A hallgatók megismerkednek a klasszikus gitárzene módszertanával, a gitártechnikákkal. Fejlődik a növendékek zenei képessége, készsége, művészeti kompetenciája, melyet hazai és külföldi tanárok segítenek. A zárókoncerten bemutatkozik a kurzus ideje alatt alakult gitárzenekar.

Szomorúan hallottam, hogy idén sajnos szűkösebbre kellett venni a fesztivál idejét + a fellépők számát.. Ennek okairól beszélnél?
Az elmúlt években Olaszországból, Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Mexikóból, Venezuelából és Erdélyből voltak résztvevők. Az idei évben kisebb volumenű, de jó hangulatú, sikeres fesztiválon vehettek rész az érdeklődők. A város a nehéz anyagi helyzete ellenére az ügy mellé állt, 500 ezer forint támogatást adott az Önkormányzat, a fővédnök Faragó László polgármester úr volt.

Hogyan kerülnek a fellépők listájára mondjuk az itt szereplő külföldi gitár virtuózok? A kiválasztásnál milyen szempontok döntenek?
A fellépő művészeket Papp Sándor választja ki, hiszen igen széles nemzetközi kapcsolattal rendelkezik. A sikerhez hozzájárul a zenét szerető gyöngyösi önkéntesek önzetlen munkája.

Szeretnétek esetleg fejleszteni a fesztivált, ha igen milyen irányok felé? Mennyire lennétek nyitottak esetleg más, de zenei jellegű fesztiválokkal közös project-ekre, együttműködésre?

Úgy gondolom ilyesmit nem szerencsés más fesztivállal együtt rendezni, hiszen a klasszikus gitárzene még mindig rétegzenének számít. Természetesen, célunk, hogy minél többen ismerjék és szeressék meg ezt a gyönyörű műfajt.
A jövő évben is szeretnénk megrendezni a 4. Gyöngyösi Nemzetközi Gitárfesztivált és Mesterkurzust az előző éveknek megfelelő színvonalon. Ennek érdekében mindent megteszünk, de egy szélesebb összefogásra is szükség lesz. A zárókoncerten már kaptunk ígéreteket, reméljük meg is valósulnak. A következő évben is minden pályázati lehetőséget megragadunk a siker érdekében. Bízunk abban, hogy aki egyszer belekóstolt a a klasszikus gitármuzsika ízébe, újra ellátogat Gyöngyösre!

Köszönöm a beszélgetést. Sok sikert és kitartást a jövőben is nektek!!

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Eszter Lencsés fotói.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s