Akarunk beszélni róla!!!; Civil napból rögtönzött Hangraforgó!!! Bogácsa, KMK beszámoló!! 2010 05.15.

Sajnos a meghirdetett civil nap szabadtéri megmozdulását az országos eső szétverte,  így a zenekarok a Hangraforgó helyszinére a Hiszti Klub-ba szorultak be egy jóval mérsékeltebb létszámú, ám annál lelkesebb közönség elé. Pontosabban a három meghirdetett banda közül sajnos csak kettő, ugyanis a budapesti Kinkiez lemondta a fellépést, mivel úgy tudom a mostoha idő miatt csúnyán eláztak a cuccaik. Igyhát maradtak a gyöngyösi csapatok, ám ők a körülmények ellenére is szerencsére tisztességel odatették magukat.

A bolond szélfúvásból és az azt kisérő szakadó esőből épp a Bogácsa első dalába gyalogoltam bele, ami pont egy városunkbeli költő Kisszőlősi Szántó Lóránt egyik versének az Álommadár-nak megzenésítése volt. A zenekar külön erőssége Wyrág őrült előadásmódja, amely még így, az ülő gitározás mellett is átütő erejű, de ezt már annakidején a Zsiráftömörítőkben is megszokhattam tőle. Azóta semmit sem változott, sőt talán méginkább hülyült, persze jó értelemben véve. Ő volt a frontember nagybetűvel, és az akkusztikus gitárfelelős. Az elektromos gitárokat kezelő Koncz Gábor (Kosz) némileg visszafogottabban játszott a ritmusozás mellett díszítő jelleggel, és néhány alter zenékre is jellemző akkordbontogatással is. A másik csúcspont nálam a hegedűslánynak Ritának a gyönyörű dallamai voltak, melyekkel nagyon erős folkos ízt is ad a Bogácsa muzsikájának, melyben arányosan keverednek alter és blues elemek felváltva. Programjukban többnyire versek megzenésítése volt a jellemzőbb, mint pl. Jung Károly : Magyarázat, vagy Ady Endre: Őrizem a Szemed-jének örült verziója, ám hallhatunk bolondos saját dalokat is tőlük, mint a személyes nagy kedvenc “Hisztizz Kicsit Nekem”, és az igen beteg “Parazita Zita”. Hát sajnos úgy vettem észre városunkban ez a fajta muzsika sem vívott ki nagy közérdeklődést (de Iván, ez Gyöngyös…:D ) pedig tiszta szívvel mondhatom , nagyon kellemes hangulatzene az, amit a Bogácsa művel, és már csak pusztán unikumjellege miatt is megéri meghallgatni. És a legjobb az benne, hogy az egésznek van egy olyan vidám, könnyed, bolondos feelingje, amitől az ember tényleg kikapcsolódhat, és egy időre elfeledheti, vagy kinevetheti azokat a hasonló gondjait, amelyeket Wyrágék néha igen kellemes iróniával kezelnek és tálalnak.

Az utánuk következő csapat a K.M.K (Közveszélyes Munkakerülők) neve elég ismert a gyöngyösi rockerek körében. Ők a 80-as évek legjobb hazai és külföldi dallamos és hard rock hagyományát ápolják városunkban és környékén , sőt méltán népszerű résztvevői az ország legkülönfélébb helyszinein megrendezett motoros fesztiváloknak is. Amint láttam egy taggal többen lettek, ugyanis a ritmusgitáros posztot egy ideje árván hagyó Skrivanek György helyére egy új srác került, akinek a nevét még nem tudom. Mindenesetre a hangzásnak jótt tett, mert vastagabban, markánsabban és dögösebben szólnak két gitárral. Dalaik között, mint már soxor elmondtuk, nagyrészt hazai rocklegendák slágerei, himnuszai voltak hallhatóak (Edda P. Mobil, Bikini, Beatrice. Lord stb..) ám jópár külföldi rock alapvetés, mint pl a Guns & Roses :Sweet Child o Mine, a Bon Jovi: It’s My Life-ja és  Living on a Prayer-je is el szokott hangozni. Sőt két saját dal is felcsendült repertoárjukban, ami szintén ápolja a fentebb vázolt stílusuk alapvetéseit, hagyományait. A frontember Gebhart Lajos (Gepárd) nagyon erre a posztra termett sztem mind fazonilag, mind hangilag. Látszik, hogy meg is találja magát benne és a lelkesedése, meg ahogy a produkciót viszi eléggé meggyőző, de a zenészek munkájára is csak jókat lehet mondani, attól függetlenül kinek a stílusa vagy kinek nem az effajta muzsika. Sasváry Péter gitárjátéka nagyon feelinges és könnyed, és a M’in K-ben is billentyűző Totya szintén zseniálisan hozza a hardrockzseni csapatok billentyűtémáit, hangszineit, technikáját. Az elején ugyan alaposan rámijesztett amikor a beállásnál mikrofont ragadott, majd a zenekar Gangsta Zoli „ A Jó a Rossz és a Kartell”-jét kezdte el játszani, amire ő rappelt, de aztán kiderült, hogy ez nem komoly, és mégiscsak jó koncertre jöttem 😀 Ahogy az Erős Pistára rájuk is csak azt mondhatom, hogy egy kiforrott rutinos csapat, akiken látni a sok év munkáját- tapasztalatát, és azt, hogy maximálisan érzik és rátermettek arra a zenére amit csinálnak.

Háát ez van!! A Civil Nap-ból egy rögtönzött Hangraforgó avanzsálódott, de a végeredmény igy sem sült el rosszul.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s