Wyrágék-nál ég a világ, sütik már a jó sok nótát. Interjú Nagy Tiborral a Bogácsa frontemberével,a Hangraforgó szülőattyával!!

 Ha a gyöngyösi zenei életről- mozgolódásról beszélünk, el lehet mondani rólad is hogy nem ma kezdted az ipart. Mesélj nekünk arról , hogyan is kezdődött nálad a zene szerelme, és milyen zenekarokban voltál eddig, valamint hogyan és mikor született a Bogácsa ötlete, és mi volt a koncepciója?

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Valamikor az ősidőkben a VHK zenéje ingerelt zenélésre: torzított basszusgitárral, révületbe esett énekel és műanyag hordók püfölésével kezdődött a zenei pályafutásom Domoszlón a saját kazánházunkban. Még koncert is volt ott a MÁS-VILÁG 1. zenekarral. Aztán jött a ZSIRÁFTÖMÖRÍTŐK (tudod az a szám…az a kisérlet kastély, meg a izéé.. a stoppos…. tututititututiti-tututititututiti.. mégboldogabbat) Kisduda Árpival, Skrivanek Gyurival és Gebhardt Lajossal (akivel ma is együtt zenélünk) és jó darabig nyomtuk, még KI MIT TUD-okra is eljutottunk, de a koncepcióm mindig az volt:, „hogyha mennek kifele a koncertről az enberek AZ A JÓ!!! mert nagyon egyediek vagyunk”. Ma már szeretem a közönséget. Ja, BOGÁCSA!

Akusztikus örömzenének indult, gyerekdalokkal, aztán felvettünk egy demót Kakas garázsában, azóta menthetetlen a csapat…

Ahogy a dalaitok jórészét hallom asszem a másik nagy szerelmed az irodalom és a költészet lehet. Soxor zenésítetek meg verseket is. Vannak alapszempontok amikor egy költőtől választasz, vagy inkább csak attól függ, hogy az adott dal illik e a Bogácsa hangulatvilágába, esetleges üzenetébe?

„Nem találok verset a zenére,

Őszintén beszélek, de minek…”

c. versrészlet tőlem arra utal, hogy volt egy kurva jó zenei ötletem és egy költő verse sem passzolt rá, ezért írtam egy szöveget. Nincs szempont, ha megtetszik egy vers, írok rá zenét, s ha van egy zenei ötlet, keresek rá verset, s ha végképp nem találok, hát írok, aztán a zenész barátaim hozzáteszik a maguk zenei ötleteit, aztán lesz ami lesz…

 Az évek során rengeteg dalszöveget, versed összegyűlt amely gondolom jóval több mint amit dalokban készítetek el. Nem gondolkoztál azon, hogy ezeket egyszer kiadatod valamilyen formában?

De igen, viszont nagyon lusta és trehány ember vagyok, sok olyan versszerű szövegem van, ami összevissza cetliken hányódik. Hivatalosan nem akartam kiadni soha, de a magánkiadás ötlete már megkörnyékezett, viszont erre még talán várni kell…

 Én a Bogácsát mindig olyan formációnak tartottam amelynek elég sok arca van. Gyerekdaloktól kezdve, az úgymond bohokásabb néhol rossz szóval élve blues alter dalokon át egészen a históriás énekekig terjedő repertoárotok van. Mindig koncepciózusan rakjátok össze a programot, attól függően milyen helyre mentek, vagy esetleg egy műsoron belül is van, hogy vegyítitek ezt a többféle stílust?

Na ez mára viszonylag letisztult. Históriás műsorral egyedül járom az országot a gitárommal, mert úgy tűnt az idők során, hogy együtt ez a műfaj nem jött át. Közösen muzsikálunk a gyerekeknek úgy, hogy játékos formában bevonjuk őket a zenélésbe. Ezen kívül koncertezünk ünnepi alkalmakkor is (pl. március 15 /politika mentesen/, valamint csak úgy is, mindenkinek, aki szereti a konvencióktól mentes igényes, de felszabadult zenét, amolyan „jazz-rock-blues-funky-folk ALTER stílusban, magyar költők verseire és saját szövegekre.

 Nemsokára megjelenik az új anyagotok. Milyen formátomokban szeretnétek ki adni és milyen irány fognak képviselni az új bogácsa dalok? ( ismertesd egy diszkográfiában a korábban megjelent cuccokat is)

A versmegzenítősdi az marad, az új dalok ironikusak, keserédesek. Kicsit tekintgettünk a jazz harmóniák világába, de a lendületes, vidám nóták mellett, a SZÉPSÉG, a kultúra közvetítése is fontos

 Nemrég játszottatok Pécsett egy remek fesztiválon. Mesélnél erről nekünk bővebben?

A Bogácsa Együttes Gyöngyös város Polgármestere, valamint az Önkormányzat, a Radír Reklám és a Mátra Honvéd Kaszi támogatásával eljutott 2010. április 9-11. között Pécsett megrendezett FRINGE FESZTIVÁLRA. A rendezvény tulajdonképpen a Budapesti Tavaszi Fesztivál peremfesztiválja. A szabadság a Fringe Fesztivál legfőbb üzenete. Itt az a cél, hogy minden előadó szabadon megmutathassa azt, amit tud. Több mint háromszáz csoport produkcióját láthatta a nagyérdemű: voltak színházi előadások, táncos koreográfiák, performanszok, tűzzsonglőrök, komolyzenei, jazz, könnyűzenei, népzenei, rockzenei koncertek. Ennek az ezerarcú Fesztiválnak Pécs terei, művelődési házai, klubjai adtak otthont

A Bogácsa Együttes magyar költők verseiből és saját dalokból álló műsorával képviselte Gyöngyöst Európa Kulturális fővárosában. Annál is inkább, hiszen repertoárjukban gyöngyösi költők versei is szerepeltek. A Művészetek és Irodalom Házának nagytermében a pécsi közönség örömmel fogadta a zenekar vidám, könnyed, de tartalmas műsorát. Elhangzott többek között Ady Endre: Őrizem a szemed c. költeménye is balkáni vérpezsdítő ritmusokra; emellett a gyöngyösi Végh Attila és Kisszőlősi Szántó Lóránt versei is elvarázsolták az érdeklődőket. A produkció színvonalát emelte Sasvári Péter gitárjátéka. A koncertezés mellet a zenekarnak módja volt megismerni több előadót és együttest is, akikkel nem volt nehéz kapcsolatot teremteni a fesztivál ideje alatt. Jó szereplés és jó „buli” volt!

 Akkor térjünk egy kicsit a házunk tájára is!  Te vagy a Hangraforgó ötletgazdája, főkonferansziéja és legeslegfőbb szervezőkoordinátora. Hogy jutott eszedbe két éve ez az ötlet?

Két- három évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem az ötlet, mikor a Fő téren láttam néhány katasztrófális, de drága produkciót, melyeket messzebbről hívtak ide. Mondtam magamban: ennél a környéken sokkal jobb zenekarok és zenészek vannak, csak éppen nincs lehetőségük koncertezni itthon, vagy legalábbis nagyon szűkös. Így aztán belevágtunk ebbe a nonprofit koncertsorozatba, melynek célja, hogy a helyi és környékbeli zenekaroknak biztosítson terepet elsősorban.

Merész húzás ilyen válságos időben egy ilyen vállalkozás amikor még az eddig jól menő rockklubok is problémákkal küzdenek, sőt gyakran be is dobják a törülközőt. Ennek ellenére észrevételem szerint egész hangulatosra sikeredett eddig a legtöbb buli, sőt már elég sok zenekar keresett meg engem speciel vidékről-pestről, hogy játszana nálunk az őszi idényben. Te mint Fűnök mit tudsz nekik üzenni , milyen feltételekkel tudnak a forgón muzsikálni, mire nem árt odafigyelniük, mit kell tenniük, hol kell jelentkezniük, és hogyan juthatnak a fellépők közé?

Nos, mindenképpen velem vegyék fel a kapcsolatot, küldjenek elérhetőséget a neten, hogy láthassuk miről van szó, s ha van szabad helyünk, akkor betesszük őket a programba.

 Nyáron nagyon úgy néz ki végre létrejön egy régen dédelgetett álmunk. Fesztiválra tudjuk vinni a Hangraforgó-t. Mit is lehet erről tudnunk?

Az a baj, hogy még semmi sem biztos, ezért erről még nem mondanék információt, majd időben jelezni fogjuk a tudnivalókat.

 Végezetül hol lesz látható még a közeljövőben a zenekarotok, és mi a nagyszabású világmegváltó terveitek a jövőre nézve :)) ?

Április 17-én Füzesabonyban, a Civil Expón zenélünk, május 15-én pedig Gyöngyösön a Fő téren, a Civil Nap keretein belül. Lassan készül az új anyag felvétele is, egyszer csak kész lesz.

Köszönöm a beszélgetést „megértelek”. :)Sok sikert, a közeltávolban vastagon , és zsír oda…-ni! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s