Sion hegye, avagy az igéret földje!!! Interjú a szombati Idoru-s bulin szintén fellépő Zyon-nal!!!

A gyöngyösi Zyon zenekart egyrészt nem kell bemutatni a helyi modern metal muzsikákat kedvelő közönségnek, másrészt  már ismerhetjük őket lapunkról egy koncertbeszámoló és video által is, amint a Blind Myself és még jónéhány zenekar társaságában a bp-i Dürer kert nagyszinpadán tolták a tolnivalót! A csapat már Gyöngyösön kívül is elég szép sikereket ért és ér el folyamatosan, energikus, lényegre törően agresszív, ám mégis könnyen befogadható metal core muzsikájával. Ráadásul jelentősen kiveszik a részüket városunk rock metál életének, mozgolódásainak aktivizálásában. Ezekről a dolgokról beszélgettem a csapat gitárosával, a Hangraforgóban is aktívan közreműködő Szujó Péterrel.

Nos akkor kezdjük el összefoglalni, honnantól is működik a Zyonizmus? 🙂 Beszéljünk a név eredetéről, esetleg van e szimbolikus vonatkozása, jelentése a zenekarra nézve, vagy csak jól hangzik 😀 ?

Szevasztok! Először is köszönjük a lehetőséget, hogy feltűnhetünk az oldal hasábjain.
Nézzük csak…. a zenekar neve különböző kultúrákban jelenik meg, mint egyfajta jelentős vallási szimbólum. A Bibliában Sion hegye egy szent város, az Isten hegye és Isten gyülekezete. A reggae kultúrában például az ígéret földje. De nem ezért választottuk ezt a nevet. Anno rengeteg ötlettel előálltunk, hogy miként is kereszteljük el a bandát (még egy tea márka is esélyes volt), aztán ha jól emlékszem Dzsí dobta be ezt a nevet, és mindnyájan rábólintottunk, ugyanis könnyen megjegyezhető, mert rövid. Az más kérdés, hogy a jelentése igazából nem tükrözi a tagok egyéniségét, vagy a valláshoz való viszonyát.

 Ti ha jól tudom pályafutásotok során dicsekedhettek egy tehetségkutatós győzelemmel, és egyébb előkelő helyezésekkel is. Beszélnétek erről bővebben?

Kissé tévesek az információid ez ügyben. A zenekar két tehetségkutatón indult. Az egyik az körülbelül a 3. fellépésünk volt, a másik, pedig az Emergenza nevű tehetségkutató fesztivál volt 2008-ban. Itt az első egri fordulón 2., a második egri fordulón 1., a 3. „vidéki városok” döntőjén 1., ami által kvalifikáltuk magunkat az A38-as országos döntőre. Itt egy negyedik helyet sikerült megcsípni.

 Hűha, ezt a sok számot nem is egyszerű követni, úgyhogy bocsánat, ha belekavarodtam! 😀 Elmondható rólatok, hogy elég jó kapcsolataitok vannak olyan zenekarokkal mint a The idoru a Blind myself, akikkel néha előfordultatok a pesti éjszakában is, mint fellépő. Ám ahogy látom, jó a viszonyotok a helyi bandákkal nagy részével is. Hogyan születnek nálatok ezek a barátságok, és mennyire érzitek fontosnak ezek ápolását?

 Ööö, csak a Blind Myself-el játszottunk eddig Pesten, de az a buli sokáig emlékezetes marad. (erről lentebb lehet olvasni ;)) Valóban nagyon szép gesztus volt tőlük, hogy lehetőséget biztosítottak olyan anyaszomorítóknak is, mint mi, de a BM-el ez volt az egyetlen pesti koncertünk. A helyi bandákkal más a helyzet például a Dolorékat tizenakárhányéve ismerem, a dobosuk, Csabi „áltis” osztálytársam volt, sőt egy ideig zenéltünk is együtt. De valóban próbálunk jó viszonyt ápolni a helyi zenekarokkal, ami nem nehéz feladat, hiszen ezekkel a srácokkal bandázunk hétvégente 😀 A Shade-es fickók, pedig az első koncertünktől kezdve, minden bulinkon ott vannak, ha lehetőségük van rá. Dugesz az énekesük Nagy Petiékkel ( Zyon-dobos) szemben lakik, szóval gyakran szoktunk Batmanék pincéjében találkozni, ott meg minden folyik.:D Igazából bármelyik gyöngyösi zenekart említhetném, mert mindegyikkel van valami közös story az biztos.
De nagy általánosságba azt kell elmondjam, hogy próbáljuk a jó kapcsolatainkat ápolni, rengeteg cimborára tettünk így szert az utóbbi jó pár évben, és igazából ez a zenélés egyik haszna, hogy új arcokat ismer meg az ember.

 Helyes felfogás, amit csak támogatni tudok. Hallottam anno  olyasféléről, hogy egy válogatás cd ötlete is felmerült, ahol a helyi bandák tagjai közösen jammelgettek volna össze nótákat, sőt rebesgettek még valamiféle koncerttervet is. Mi is lett volna ez a dolog konkrétan, és mi az oka , hogy mindeddig várat magára?

Valóban volt egy ilyen jellegű ötlet. Ez úgy nézett volna ki, hogy az összes gyöngyösi banda felkerül egy válogatás CD-re egy saját nótájával, meg bónuszként lett volna egy-két „all star” felvétel. Ez annyit takar, hogy a különböző bandák egyes tagjai összeállnak egy más zenekarok tagjaival és csinálnak pár nótát, csak úgy buliból. Ezt az egészet egy hatalmas buli keretében ünnepeltük volna meg, ahol az összes lemezen szereplő banda zenélt volna. Ebből semmi nem valósult meg. Elsősorban pénz hiányában csak álmodozni lehet erről, másrészt egyes zenekaroknál falba ütközött ez a dolog, mivel sokan egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak volna időt szentelni erre az ügyre. Szóval addig amíg valaki nem áll mögé, addig ebből semmi sem lesz.

 Azért én bízom benne, hogy csak talonban nyugszik ez az ötlet jobb időkre, mert nem rossz, sőt elég sajátos. Amint látom elég ügyesen kiépítettek egy népes rajongóbázist itt Gyöngyösön, ám tudni kell rólatok azt is, hogy saját stúdióval is rendelkeztek, ahol nemegy helyi és környékbeli csapat készíthetett már hangzóanyagot. Mit lehet erről tudni dijóhéjban? Kik jártak nálatok eddig, és milyen bandákkal foglalkoztok szivesen, ha esetleg alakuló csapatnak akár helyi, akár környékbeli szinten segítségre lenne szügsége hangzóanyag készítése terén?

A stúdiót Laci az énekesünk álmodta meg, és ezen túllépve fel is építette. Jelen pillanatban Church Of Noise a neve. A gyöngyösi zenekarok, mint pl.: a Dolor, Shade, Carana Padma, Early Morning Vision előszeretettel látogatták a stúdiót, és természetesen a saját Ep-nk is itt került rögzítésre. Laci tudna erről bővebben mesélni, de ahogy én tudom nem szokott szelektálni, hogy kikkel dolgozik együtt, és kikkel nem. Szerintem neki minden új stílus egy újabb kihívást jelent. Dolgozott már együtt metál, punk, stoner zenekarokkal is az ország különböző pontjairól. Alapvetően pedig az a koncepció, hogy a zenekarok lehetőleg minél kedvezőbb áron, a lehető legjobb minőségű felvétellel térjenek haza.

Peti te mint a Hangraforgó munkatárs, látom eléggé szívügyedként kezeled azt, hogy helyi szinten is meginduljanak a dolgok a rockzene berkein belül, míg akadnak olyanok, akik gyöngyösi származásuk ellenére is inkább menekülnek e vidékről, a nem túl rózsás helyzetre hivatkozva (aminek sajnos néha volt is valóságalapja), bár remélem ez már mindinkább múltidőre kezd redukálódni (ezért vagyunk mi is többek között). Benned mi hozta létre a nehéz helyzet ellenére is ezt a jófajta localpatriotizmust?

Én úgy gondolom, hogy értelmetlen menekülni innen. Egyrészt azért, mert az ország kb.: 90%-ában rosszabb rockzeneileg a helyzet. Gyöngyösön, és a környékén, még mindig azt kell mondanom, hogy nagyon király arcok laknak. Csak egy viszonyítás Miskolcon ugyanannyian mentek el tavaly pl.: The Idoru koncertre, mint Gyöngyösön, pedig ugye az „acélvárosnak” csak az Avas lakótelepén annyian laknak, mint itt. Budapest lehetne, még egy célpont, de ahol érdemes fellépni, oda nagyon nehéz bekerülni, pláne kezdő zenekaroknak, ahová meg be lehet kerülni, oda meg nem érdemes. Szóval itthon sincsen kolbászból a kerítés, de tapasztaltam már sokkal rosszabbat is. Ettől függetlenül próbálok arra törekedni, hogy ha szervezek egy zenekarnak koncertet, akkor érezzék jól magukat. Egy kis üdítő, pár szendvics, nem nagy dolog, és nem nyalás, pusztán ez lenne a normális. Ezek azok a dolgok amikkel csak vidéken találkoztam eddig, és a nagyvárosokban nem.

 Mint szervezőként és zenészként is elég aktív ember, hogy látod a gyöngyösi élőzene helyzetét? Mi az ami működik és van e ami működhetne jobban mondjuk a te szemszögedből?

Nézd nem akarok telhetetlen lenni, de mondjuk ha a klubok profiljuknak megfelelően működnének, akkor már boldog ember lennék. Zeneileg én azt veszem észre, hogy az „új” zenekarok mintha meg lennének kissé szeppenve. Nagyon keveset koncerteznek, nekik mindenképpen több lehetőséget adnék, de ehhez nekik is tenniük kell! Ma már ne várjuk a sült galambot. A közönségről pedig azt kell, hogy mondjam, hogy remek, csupa befogadó ember, mindig szép számmal megjelennek a rendezvényeken. Rendkívül büszke vagyok a helyi, és a környékbeli arcokra.

És mi lesz “Zyon” jövője? 🙂 Mik a zenekar tervei a közel és távoljövőben, és hol lehet még headbangelni rátok mostanság?

Legközelebb 2010. március 13-án Gyöngyösön a Tiszti Klubban zenélünk a Dolor, és a The Idoru társaságában, ezen kívül március 26-án Budapesten a Dürer Kertben tesszük tiszteletünket. A zenekar, sajnos ezek után takaréklángon fog működni, mivel idén végre lediplomázom, ezért nem tudunk nyár közepéig aktívan koncertezni. Addig viszont nekilátunk első nagylemezünk munkálatainak. Már nagyon izgatottan várjuk :):):).

 Akkor mint patrióta, csak annyit tudok üzenni: Szégyent ne hozzatok ránk szombaton!!! 😀 Öregbítsétek városunk hírnevét ezen a téren is! Kösz a beszélgetést, sok sikert, a többit tudjátok!

Rendben szót fogadunk, és köszönjük a lehetőséget!
Pacsi!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s