Vendégünk a nyerő!! A Fonogram-győztes The Idoru szombaton nálunk szántja fel a Hangraforgó deszkáit!!!. 2010.03.13.

 

 A nagy hétvégi hepaj előtt sikerült elcsípnem a hazai modern metal muzsikák között elég jelentőset alkotó The Idoru-zenekar gitáros főnökét Szalkai Tibort egy rövid, de tartatalmas interjú erejéig.

 Sajnos egy nagyon soxor elhangzott (talán kissé unalmas) kérdéssel kell kezdenem, ám mégis úgy érzem stilszerűen össze kéne foglalni egy bemutatkozást a gyöngyösi olvasók számára. Mit kell tudni dijóhéjban a The Idoru zenekarról, muzsikájáról, és történetéről a márc 13.-ai koncertlátogatónak?

Császtok! 2003-tól létezünk, és ez idő alatt megéltünk több európa turnét /Misfits-el is volt 2/, 2 japán turnét /2. az Ignite-al/, számtalan hazai fellépést, 5 hanghordozót, 3 videoklippet, 5 tagcserét, 1 Fonogram díjat. A legújabb, “legelvetemültebb” felállással a tavalyi év szeptemberétől nyomjuk.

 Nemrég lettetek gazdagabbak egy Fonogram díjjal, amihez sokak nevében nagy-nagy gratula! Ám a kissé “felszabadult” 🙂 ünnepléseteket megörökítve csináltak gyorsban egy ingyenreklámot nektek, aminek lehet jópofa és kellemetlen éle egyaránt. Mit szóltatok ehhez amikor visszanéztétek?

Először is, vissza kellett emlékeznünk másnap, hogy ez valójában meg is történt-e velünk, vagy csak videotrükk.:)) Aztán szép lassacskán beidult az emlékezetünk a józanosdás folyamán és még az is világossá vált, hogy mindezt mi generáltuk. Bővebben a zene.hu-n olvashattok erről, jó szórakozást hozzá! 🙂

Azért mindezen történet ellenére én is megkérdezem: Milyen érzés volt amikor a neveteket kimondták győztesként egy olyan mezőnyben, ahol többek között az ex-zenekarod a Blind Myself is jelöltként szerepelt?

Gecijó!

 Nemrég jelentős tagcseréken esett át a zenekar. Ennek hogyanjairól és miértjeiről már sokat lehetett olvasni jónéhány interjútokban. Nyilván nem is akarom ezredszerre végigrágni ezt a kérdést, azonban azóta eltelt némi idő, és közös játék. Mik a tapasztalatok, hogyan illeszkedtek be az új “legények” 🙂 a csapatba, és az emberek, a közönség hogyan fogadták mondjuk az énekesváltást, ami azért valjuk be a legsarkalatosabb pont a tagcserék között?

Minden a lehető legjobban sült el! Bírjuk egymást és minket is bírnak.

 Ahogy olvastam az eddigi nyilatkozataitokat, ti eléggé a csináld magad mozgalom hívei vagytok, mind a lemezek kiadását illetően, és  gondolom minden egyéb dologban is, ami a zenekart érinti. Meséltetek a kiadók gondolkodásáról, felfogásáról, aminek nagyrésze sztem jónéhány zenével aktívan foglalkozó ember számára nyílt történet. Ám hosszútávon gondolkodva felmerül a kérdés, mennyire és meddig lehet teljes önfinanszírozásból feltartani egy zenekart, ami felé nyilván idővel (márha a fejlődés útján halad jobb esetben), egyre nagyobb követelmények igények növekedhetnek  (nem beszélve arról ha mondjuk lépést akar tartani a külföldi, hozzánk képest szarrá támogatot mezőny produkcióival)?  Nem okozhat e ez esetleg olyan problémát, hogy a többéves kemény munka mellett ilyen ránehezedő dupla-tripla terhek időnap előtt kimeríthetnek egy csapatot, még mielőtt elloholna nagynehezen a siker ajtajához?

Én mindig is az Idoru és a hozzánk hasonló agilis bandák nevében beszéltem. Fogalmam sincs, hogy más zenei stílusokban mozgolódó, más helyzetben lévő együtteseknek mi a jó. Nekünk így volt jó, de lehet nekik meg úgy jó. Nem félek a kimerüléstől, ha szereted amit csinálsz, energiát fektetsz bele és még jó is vagy, akkor nem lesz gond. Mingig úgy fognak alakulni a dolgok, hogy jó legyen. De ha csak siránkozol, és közben semmit sem teszel, csak várod a sültgalambnak a szádba való landolását, akkor fogsz igazán kimerülni annak ellenére, hogy nem is csináltál semmi kimerítőt. El kell dönteni egy alap dolgot! Mennyire akarod csinálni a zenélést, és mennyire akarsz foglalkozni a zenével!? Ha megvan az eredmény, nyilván utána olyan felfogásban kell haladni, vagy nem haladni. A fanatizmusomból és maximalizmusomból adódóan én nem ismerek középutat. Vagy döntesz és ennek mentén teljes gázzal nyomulsz, vagy nem döntesz és egyáltalán nem nyomulsz.

 Tibi, rólad nagyjából annyit tudok, hogy te nagyrészt válladon viszed az ügy oroszlánrészét a zenekaron belül. Azonban ahogy olvasom több helyen a dalok közösen születnek, gondolom nagy jammelések közepette. Mennyire tud jó és kellemetlen lenni egy zenekarvezetői (viccesen magunk között főbaszogatói :))-nak nevezett) tisztség, mind szakmai mind egyébb szempontból, a több kreatív és alkotó zenész közepette? A csapat mennyire fogadja el a szitut, vagy esetleg mennyire lehet viharos koordinálni egy csomó, néhol elég külömböző izlésű zenész ötleteit?

Az első mondatod helytálló, viszont nem szeretném úgy előadni az Idoru sztorit, mintha az én kis magán projectem lenne mindamellett, hogy az egészet tekintve az én energiáim dominálnak, viszont mellettem mindenkinek megvan a szerepe, funkciója. A második mondatoddal azért nem tudok egyet érteni, mert az esetek 90%-ában konkrét ötletek vannak kidolgozva, jammelni abszolút nem szoktunk, hiszen ez a zenekar inkább a koncepcióról szól. Ennek mentén állt fel a rendszerünk és remekül működik. Természetesen vannak olyan bandák, ahol a jammelés működik a legjobban. Kinek ez, kinek az, tök jó, mert így kerek az egész. A zenekarvezetői poszt a leghálátlanabb feladatok egyike. Nem én akartam így a szitut, a körülmények szültek, állítottak a brigád élére már a kezdeti időkben. Sokan tagadják azt a kijelentést, hogy szükség van ilyen szerepkörre. Erre azt tudnám mondani, hogy bárcsak igazuk lenne és minden működne magától, de ha nem is magától akkor az 1000%-os demokrácia tükrében! :)))

 Most pedig azonnal kápráztassatok el egy koncertlistával, hogy aki rátok kattan itt Gyöngyösön, meg tudja nézni hová kisérhet el még benneteket a jövőben! :)))

Ez a felsorolás hosszú lenne, ezért csekkoljátok le a témát itt: www.myspace.com/theidoruband

 Köszönöm a beszélgetést, további sok sikert, szombatra pedig a Hangraforgó feltétlenül parancsba adja: Vigyázzz, Késszzzz, Zúzássss!!!!!! 😀

Ígyisvan! KÖSZCSÁ!!!

 HOLNAP PEDIG A GYÖNGYÖSI ZÚZÓGÉPEKET A ZYONT FOGJUK VALLATÓRA!!!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s