Yellow Spots interjú: Jobb későn,mint sosemsem.:))))

Megérkeztek a sárgapontos fiúk válaszai, ígyhát igéretemhez híven kiteszem oldalunkra utólag is.

Rockabilly zenekar még úgysem játszott nálunk, pedig a stílus kezd egyre népszerűbb lenni. Bemutatnátok magát a stílust, honnan ered, és ezzel együtt a zenekart is?

– Nem vagyunk rockabilly csapat. A zenekar zeneileg leginkább jazz/swing elemekől építkezik. Persze nem célunk, hogy “autentikus” swinget játsszunk, ezek számunkra inkább eszközök. Ha a produkciót összességében nézed, ugyanúgy fellelhető benne a ’70-es, ’80-as évek, mint a ’30-as, vagy ’50-es. Egy rólunk írt cikkben valaki úgy fogalmazott, hogy a koncertjeink “kis költségvetésű horrorkabarék”. Ez valahogy jobban tetszik, mint a zenei skatulyák. Ez a csapat képzett dzsezzisták és üvöltöző punkok hibrid közössége, akik csinálnak valamit, ami kijön belőlük. Mi némi iróniával “belezős rakkendrollnak” hívjuk, amit művelünk.

 A MySpace bemutatkozásotok angol nyelvű, azonban ti a nálunk szintén fellépő Niksonnal ellentétben magyar szövegekkel nyomjátok. Vagy van netán külföldi verziótok is? Mennyire hazai, vagy mennyire külföldi közeg felé orientálódtok?

– A MySpace egy nemzetközi oldal, de mi elsősorban a hazai közönségnek játszunk. Ennek ellenére gyakran megfordultunk külföldön, felléptünk többek közt Németországban, Hollandiában, Lengyelországban és Csehországban is, s azt tapasztaltuk, hogy a nyelvi akadályok ellenére a kinti közönség gyakran jobban “veszi a lapot”, mint az itthoni. A külföldi kiadóknál viszont már akadályt jelent a magyar szöveg. Viszont személyes véleményem, hogy egyrészt a Spots szövegek java már csak modoros és választékos mivolta miatt sem működne angolul, másrészt idegen nyelven azonnal elveszetné a hitelességét.

Koncertjeiteken nem semmi szereléseket, néha jelmezeket is öltötök magatokra. Ez csak időnként, vagy mindig meghatározó eleme a műsorotoknak? Mennyire kap ez hangsúlyt nálatok?

– A cirkuszi jelleg legalább annyira alappillére a koncepciónak, mint a magyar viszonylatban szokatlan hangszerek. Egyfajta hiánypótló szerepet szántunk magunknak.

 Ilyen bő tagfelállással nem nehéz összeszervezni a zenekar dolgait, hogy mindenki ráérjen minden próbára, koncertre stb?

– Azt kell mondjam, eléggé az, mitöbb, anyagilag sem túl kifizetődő, de mi szerencsére álljuk a sarat. Ez leginkább zenei társulatunk dobosának és belső menedzserének, Prof. Schlek úrnak köszönhető, aki hátán hordja a banda összes ügyét-baját. Nem adunk ki évente lemezeket, nem születnek lóhalálában a számok, de szerencsére sokat koncertezünk és ez a lényeg.

 Hangosításnál nincs-e para bennetek, hogy ezt a sok fúvós hangszert megfelelő arányban keverik-e ki? Volt már esetleg negatív tapasztalatotok az élő megszólalásotok terén?

– Negatív tapasztalat az volt nagy számban, de mostanában szerencsére egyre kevesebb az ilyen jellegű probléma. Főleg talán azért, mert igyekszünk előre tisztázni a körülményeket.

 Szövegeitekben az irónia, a humor nagy hangsúlyt kap. Jókat vidultam némelyiken. Ezeket egy személy írja vagy közös ötletekből születnek, netán bedolgozik külső szövegíró is?

– A szövegek tőlem és Schlekitől származnak, némelyik egyéni, némelyik közös. A morbid, groteszk humor jellemző rájuk.

Látom több lemez van a tarsolyotokban: MIben éreztek feljődést a kezdetektől mostanáig a zenekar életében?

– Az általános rutinosodás mellett leginkább abban, hogy a rengeteg tagcserén áteső fúvós szekciót immáron egészen profi úriemberek alkotják, ami ebben a stílusban kiemelten fontos. Meg persze említhetném az egy éve hozzánk csatlakozott Szifon úr bőgőjátékát is. Emellett újabban gyakran lépünk fel vokalista lányokkal tarkítva, és nemrég egy amatőr díszletes társasággal is összehozott a sors. A lemezekre visszatérve megjegyezném, hogy a következő anyaghoz képest az eddigiek remélhetőleg csak demónak fognak számítani. Persze ez az anyagiakon is múlik. Részemről pedig igen fontos fejlődés, hogy az utóbbi időkben nem fogyasztok annyit koncert előtt, hogy ráboruljak a kottaállványokra.

 Hol mókáztok a közeljövőben, mik esetleg a Yellow Spots egyébb tervei 2010-re?

– Be kell vallanunk, a tél folyamán nem voltunk túl aktívak, mármint magunkhoz képest. Viszont most, hogy képzeletbeli preparált madarakat látunk csicseregni a tavaszi lámpavasakon, ismét erős késztetést érzünk, hogy végigjárjuk az ország fontosabb pontjait, valamint a remények szerint a határon túli magyarokat is boldogítjuk egy csöppet. Pécs, Szeged, Baja, Budapest már fixálva, de a java még szervezés alatt áll. Továbbá várható néhanapján pár koncert kisebb budapesti klubokban Yellow Spots Brutál Quartett néven, ami annyit takar, hogy csupán a dob-bőgő-gitár-ének kombináció lesz jelen a színpadon, a hangzást pedig ehhez mérten jóval “zúzósabbra” vesszük. Emellett igen fontosnak tartjuk ápolni azt a jól bevált hagyományt, hogy minden visszaútra veszünk egy üveg törkölypálinkát, amitől Szifon kollégánk fennhangon nőket kezd követelni, majd beesik a bérelt kisbusz ülése alá.

Reklámok

4 thoughts on “Yellow Spots interjú: Jobb későn,mint sosemsem.:))))

  1. Mióta rockabilly a yellow spots??Talán érdemes lenne utána nézni a zenekarnak mi elött kérdezünk tölük valamit….enyhén szánalmas volt az interjú megalapozottsága!!!

  2. Nem baj , azért voltak olyan ügyes és felnőtt gyerekek a srácok, hogy el tudták magyarázni, ígyhát túllendülhettünk hamar ezen a kérdésen :DDDD Szerencsére ők jól nyomták ha már a riporter egy übertehetségtelen fasz. :DDDD

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s