Nikson: kalipunk zúzás szombaton!

A győri Nikson zenekar a magyarországi dallamos punk egyik prominens képviselője. A sok külföldi koncert között egy gyöngyösi buli erejéig is láthatjuk őket február 6-án szombaton.


Ahogy elnézem a myspaceteket hát ahhoz képest amennyit hallottam rólatok, elég jól és aktívan működő bandával találtam magam szembe (videoklip külföldi turnék lemezek.) Bemutatnátok a zenekart? (Alakulás, hogyan jött ez név, mi a stílusotok alapvetése és miért pont ezt választottátok.)

Oli: 2005-ben alakultunk, 2007 óta koncertezünk aktívan. A Nikson nevet Olivér találta ki a kedvenc amerikai óramárkája a NIXON után. Stílusunk is Amerikához köthető, az ezredforduló körül leginkább elterjedt skatepunk/melodic punk irányt követjük. Lassan 10 éve vagyunk a műfaj szerelmesei, olyan dalokat szeretnénk írni, amelyeken mi magunk is felnőttünk és a mai napig szeretünk.

Sexy: Elöljáróban annyi, hogy én vagyok az „új” – lassan egy éve a zenekar tagja – basszusgitáros. 2008 nyarán találkoztam a zenekarral, azóta vagyok aktív tagja, így kicsit külső szemlélőként is látom, mivel más stílusban is otthon vagyok – művelek. Szerintem a Nikson teljesen jó koncepció, sodró lendület és Beatles szövegek. Néha külföldön, ahol teljes mértékben értik azt, amiről éneklünk, nagyokat néznek, mert nagyon csajosak a szövegek 😀 Laza a zenekar, ökörködünk ha együtt vagyunk, egymást szivatjuk, nagyon jól érezzük magunkat etc. de a háttérben egy profi gépezetet próbálunk működtetni. A szinpadon egyre jobban együtt vagyunk, és élvezzük a zenét azzal együtt, hogy komolyan is vesszük, hivatásunknak tekintjük. Ez egy ilyen zenekar, szeretjük egymást, szeretjük a közönséget és bármikor meghalnánk a rákendról oltárán!

Azt az érdekes tendenciát vettem észre ezeknél a punk zenéknél, hogy a 80-as évek élcsapatai (Exploited Sex Pistols Dead Kennedys,G.B.H) a szövegeiket és egyéb megnyilvánulásaikat tekintve azért politikailag meg egyéb mentális szempontokat figyelembe véve is keményebb lázadóknak, anarchistábbaknak tűntek( talán a Toy Dolls kivételével amely elég bohókásan kezelte ezt a helyzetet). Nemegyszer elég agresszív botrányokat, tudhatnak maguk mögött (verekedések, néhol halálesetek). Ellenben amit a 90-es években hallottam punk ként emlegetni (Green day ,Offspring, Blink..és társai) az többnyire inkább vidámabb ironikusabb, többnyire a humort előtérbe helyező megközelítésű volt mind zenében, mind szövegben. Valahogy úgy hallom ti is inkább az utóbbi vonal felé hajlotok. Mennyire éles az ellentét az agresszívabb hardcore, és a kicsit felhőtlenebb, lazább skate és kalipunk rajongók között, vagy egyáltalán van e ilyen? Mit gondoltok erről mint jelenségről?

Oli: Annyiféle alfaj alakult ki a műfajban így 2000 után, hogy rengeteg részre szakadt a színtér. Régebben vagy rock vagy hardcore vagy punk buliba csöppent az ember, mára ez megváltozott szerintünk. Akkora túlkínálat van zenekarokból, hogy az ember alig tud választani belőlük.

Mi már nagyon régen ezt a dallamos, vidám, szórakoztató irányt választottuk és ki is tartunk mellette. A hardcore, metalcore stb nagyon megy mostanában itthon, a kalipunk vonal pedig nem annyira. Reméljük ez megváltozik hamarosan, mi próbáljuk népszerűsíteni a műfajt amennyire csak tőlünk telik!

Sexy: Ez a szintér is úgy fejlődik szerintem, mint az évezredfordulón a hc/metal.

Annak nagyon örülök, hogy egy kicsit előtérbe került a hangszeres zene. Persze ma is rengetegen hallgatnak elektronikus zenéket, diszkózenét, de szerintem most jobban a köztudatban vannak a zenekarok mint 10 éve. Heh, igen, a 70-es évek végi punk valóban másról szólt, valószínűleg megdobálnának minket a CBGB-ben. Furcsa dolog amúgy, hogy külföldön nem lehet ennyi szélsőséges embert látni mint itthon. Főleg gondolkodásban nem. Végletes nagyon a magyar színtér, szerintem külföldön jobban meghallgat mindenféle zenét, mindenféle ember. Itthon szeparálódás van, és általában csordaszellem uralkodik. Mindig az a zene fog jobban menni, amit jobban nyomnak.

Érdekes nekem, hogy mint hazai punkcsapat csak angol szövegeitek vannak. Annál is inkább mert a 90-es évek ezt a lazább vonalát itthon vivő Baracka, M.Á.K, Leguan, ha jól tudom mind magyar szövegekkel operáltak szinte.Tudatosan a külföld felé való orientálódás ez, vagy egyszerűen úgy érzitek hogy a zenétek feeling-jéhez jobban illik az angol?

Angolul szinte mindenki tud, miért játszunk csak egy országnak, ha játszhatunk az egész világnak?

Oli: Nem értem miért csinálnak ebből olyan nagy problémát, mintha bűn lenne a világnyelvet használni. Csak előnye származik a zenekarnak az angol szövegből szerintünk, megnyílnak a kapuk a nagyvilág felé. Közben persze itthon is büszkék vagyunk, ha egy zenekar nemzetközi sikereket ér el. Ehhez pedig kell az angol nyelv! Nem éreztük soha, hogy magyarul kellene énekelnünk.

Sexy: A magyar szövegekkel nagyon sokan csábítgattak minket, gondolkodtunk is rajta, hogy meg kéne próbálni, de igazából mind úgy vagyunk vele, hogy jobban bejön nekünk ez. Össze sem tudom hasonlítani, mennyivel lenne más magyarul a zene. A Nikson olyan, mint mikor nézed mondjuk az amerikai pitét, vagy valamelyik másik hasonló filmet, és látod, ó igen, ez Amerika. Gimi, fiatalok, buli, csöcsök. Mi is erre gondolunk, mi is ezt a feelinget szeretnénk átadni a zenénkkel. Nagyon várom a nyári USA-turnét, mert ott megmérettetünk, mennyire tudunk nemzetközileg előadni, gondolkodni, élni. 😀

Látom egész frankó klipet sikerült összehozni a Stay With Me c. dalotokra: Mesélnétek ennek körülményeiről? Hogyan jött az ötlet, ki készítette, és mennyire viselheti meg egy zenekar pénztárcáját egy ilyen klip elkészítése?

Oli: Egy jó kliphez elég mélyre kell nyúlni a nadrágzsebbe. Rég óta terveztünk klipet, kíváncsiak voltunk hogy zajlik egy profi forgatás. Nagy szerencsénk volt, a pesti fiatal filmes srácokból álló AZT Media Kft készítette nekünk a klipet, referenciamunkának szánták, ezért baráti áron dolgozhattunk velük 😀 Árakat pedig 300ezer és 2 millió közé lőhet az ember ha klipet akar.

Milyen a hozzáállás a zenecsatornákon egy ilyen jellegű zenekar klipjének promózásához. Mennyire tolják és milyen műsorokba engedik ezt be, vagy egyáltalán van e hogy szelektálják így?

Oli: Sajnos a zenecsatornával valamiért nem volt szerencsénk. Először beleegyeztek, hogy forogjon a klipünk, majd később lemondták. Csak találgathatunk mi volt az oka. Pedig elnézve a rock beállítottságú műsorokat, igazán nem kellene szégyenkeznünk a felvételünk miatt. Sebaj, legközelebb újra próbálkozunk 😀

Sexy: A zenecsatornák olyanok itthon mint a foci: van, de minek… ennyi.

A turnédátumaitokat nézegetve nem egy külföldi helyszínt láttam az állomások között Ezekre a helyekre hogy sikerült eljutnotok, és egy ilyen turné mennyire lehet akár (amellett hogy hatalmas élmény meg kiugrási lehetőség) fizikailag vagy akár anyagilag is megterhelő mulatság?:))))

Sexy: Na hát ez az amiért én a legjobban szeretek zenélni. Persze nagy mértékben benne van az is, hogy nagyon jó átadni az érzelmeket a zene nyelvén, de külföld… háh, legjobb!

Gyakorlatilag a turnézás olyan mint egy atom nyaralás a haverokkal, csak esténként leizzadunk. Nem tudom jártál-e már külföldön zenekarral, de megbecsülik a zenészeket, mind a közönség, mind a hangosítók, mind a szervezők. Bármilyen klubba bemész, alap hogy vendégül látnak, kinyalják minden testnyílásod. Kíváncsi leszek Oroszországra 😀 állítólag kemény! 😀

Szóval, hogy jutunk ki? Myspacen jön egy levél, nem játszanátok-e itt vagy ott. Megy a válasz: de!

Egyeztetünk, ők leszervezik a koncertet, mi kiutazunk, tisztességgel letoljuk a bulikat, közben nagyon jól érezzük magunkat és végül hazajövünk. Hála isten senki sem csapja szét magát, rég kinőttünk ebből, úgyhogy bármikor kocsiba/repülőre tudunk ülni és uccu neki. Gitárokkal, 3-4 zoknival, fogkefével a világ végére is el lehet jutni ma már. Persze így jól hangzik ez, de rengeteg meló van benne, úgyhogy amikor jönnek a kommentek hogy bla bla bla (valami negatívum) mindig azt mondom magamban, oké haver, kemény vagy mint a gecis bugyi, de csináld utánunk 😀

Az első nem gyöngyösi csapat vagytok akik már tavaly játszottatok a rendezvényünkön.Mik a tapasztalatok? Mennyire tartja a lépést a gyöngyösi koncertklubunk a többiekkel ahol jártatok? Őszinte választ kérünk, max ha nem tetszik megverünk benneteket:DDDDD Ami persze csak vicc

Oli: Bárcsak mindenhol akkora érdeklődés lenne az underground zenekarokra, mint Gyöngyösön. Ezt a tavalyi koncertből szűrtük le 😀 Mi legutóbb is nagyon jól éreztük magunkat, egy rossz szavunk sem lehet Gyöngyösre!!! Már nagyon várjuk a szombatot 😀

A bulink után hol láthat a közeljövőben benneteket a Nikson-rajongók hada?:)))))

A január-februári magyar turnénkon elég sok helyen megfordultunk. A hátralévő állomások sorrendben a következők: Kecskemét Szeged Mezőtúr Komárom Miskolc Eger…

Sexy: Figyeljétek a myspace-t! Jövünk mindenhova ahova tisztességesen le tudjuk szervezni magunkat, de tényleg! Bárhova szívesen megyünk játszani, és minden meghívásnak próbálunk eleget tenni, megfelelni!

Köszönöm a beszélgetést és tessék újra széttúrni a gyöngyösi parkettet!!! Ez parancs!!!:DDDDDD Jó bulit kívánok nektek és sok sikert a továbbiakban, viccet félretéve!

Oli: Szombat zúúúzáááás 😀

Sexy: Köszcsááááááááá 😀

Folytatás holnap: interjú a Yellowspot zenekarral, pénteken pedig a Carana Padmával!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s