Shadowhistory interjú!!!

Folytatódik az interjú, a bevezetést és a beszélgetés első részét az előző bejegyzésben olvashatod.

Kezdjük egy bemutatkozással! Honnan jött a zenekar neve és hogyan kezdődött ez az árnyékhistória?

Csépány Bálint, énekes-gitáros: Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban… :)) najó, nem. Szóval olyan 2007 szeptembere lehetett mikor betámadtuk az Orczy-kerttel szemben lévő Alma Mátert. Ekkor én és a mostani ritmusgitárosunk Mase egy zenei világnapra készülvén összeakadtunk, hogy csináljunk egy zenekart. Nos, ekkor érkezett hozzánk Zotyo aki a dobok mögött megbúvva püfölte le egy szétvert elektromos dobon (ami egy 50 éves Regent kombóra volt kötve) az otherside-t (régi szép idők, ahogy a nagy öregek mondanák 🙂 ) . Aztán így 3-an adtuk elő ezt. Majd megkértük Matyit, hogy gyere és játssz velünk. Matyinak egyébként fogalma nem volt arról akkor még, hogy mi az a basszusgitár, de végülis becsatlakozott és így már egész emberi kinézete lett a zenekarnak. Tagcserék ezután csak vokálos fronton voltak jelenleg Fannival játszunk.

És a név? Vicces sztori :))) Eredeti nevünk egy gólyatábori kenu neve a Homo Labilis volt. Aztán elkezdtünk működni és miután a google mellénk dobálta az összes bu*i pornót, így úgy döntöttünk nevet váltunk. Egy szavazást tettünk a honlapra, ahol a Happy Attack és a Shadowhistory volt versenyben, végül az utóbbi nyert. Egyébként mindkét név egy szabadon használható zenekarnév-generátorból született :))

Milyen zenei irány a mérvadó a banda életében?

Na, ez egy jó kérdés ugyanis pontosan mi se tudjuk. Leginkább a funk-rock kategóriába tudnánk magunkat besorolni, de ez se pontos. Feldolgozásokat játszunk az egyik legnagyobb funky zenekartól az RHCP-től, akkor a Green Daytől és az Offspringtől is. Persze megtalálhatók ínyencségek is a setlistben, így például feltűntek már Paul Stanley, John Frusciante és Evenscence számok is a repertoárban.

A saját zenénk pedig valahol ezek körül kering. Némelyek szerelmi indíttatásúak, mások egy jól sikerült hétvégéről szólnak. Vannak közöttünk igazi kemény pogós számok, de ugyanakkor van lágy oldalunk is. Természetesen egyik részből se maradhat el egy-egy hamisítatlan funky elem, persze vigyázva a stílusok határaira J

Hallottam hírét, hogy városunk egyik univerzális zenésze Ágai péter (aki jelenleg a 440Hz ban is vokális szerepet vállalt, de frontembere volt régen a Cure tribute bandámnak a Pornography-nak, sőőt néha az Erős Pistát is mégjobban erősíti, ha esetleg Szabolcs nem ér rá, emellett hol gitáros, hol billentyűs, hol dobos, ha épp arra van szükség) pártfogásába vette a csapatot, és segédkezik nektek szöveg, esetleg zeneírásban is. Igazak ezek a híresztelések, vagy csak egy városi pletyka?

Egyáltalán nem híresztelések ezek igazak :))) Peti jó barátja a zenekarnak, és sokszor segít nekünk. Köztudott, hogy rengeteg zenét írunk viszont szöveget nagyon nehezen vagy sehogy sem tudunk, és ha véletlenül sikerül, akkor is általában egy gagyi sztori lesz. Így áttértünk az angolra, amelyet nagyrészt Peti ír nekünk. Elmondjuk, kb. mi az elképzelés mutatjuk a zenét és egyszer csak elkészül a szöveg :)) Például a Midnight, a Burn into my Fire és az Unsure szövegét is ő szerezte. Talán pont ezért lesz meglepetés, hogy most szombaton egy általam írt dalszövegű dalt mutatunk be a közönségnek. Ez a legújabb számunk a címe pedig Keep me in your Heart. Bár tervezzük, hogy a jövőben magyar szövegeket is írunk egyelőre csak angolul játszuk őket így ha valakinek pedig indítatásaik vannak magyar szövegírás tekintetében keressen meg minket, szívesen várjuk :)))

Nemrég úgy hallottam, hogy elkészült egy demótok. Ennek megjelenítése mikor lesz publikus, és hogyan juthatnak hozzá az érdeklődők? Esetleg Myspace, vagy egyébb oldal várható?

Így is van. Ez afféle bemutatkozó, úgymond házaló lemezke lett, mindösszesen 6 számmal. Mivel forrásaink szűkösek voltak, így természetesen nem egy studiolemezt kell várni. Egyébként Szeptember 12.-én debütált a címe pedig Unsure. És minden koncerten így itt is majd 500Ft-ért lehet megvásárolni, amennyiben tetszik a népnek a dolog :)) De akik kényelmesek az oldalunkról is megrendelhetik 😉

Közösségi oldalakra egyenlőre nem, hiszen nem profi minőségről van szó. Azonban amint megteremtődnek a lehetőségek rá, igyekszünk ezekre az oldalakra is felkerülni és beárnyékolni zenénkkel az egész történelmet. J

Bálintom , ha jól tudom a te kezed valahol benne van egy tavaly megrendezett gyöngyösi fesztiválban, ahol a szintén hellyel közzel városuk környékének fiai a mostanában igen népszerű Road együttes (kinek tagjai benne vannak a városunkban nyílt Hangszerfarm üzletlánc gyöngyösi egységének, de erről majd később) adott egy igen ütős koncertet. Mit lehet erről a dologról tudni? Kik kerülhetnek be ide? Esetleg van lehetőség több gyöngyösi rockcsapatnak is arra, hogy megmutathassa magát?

Igen, jól tudod benne van a kezem igen erősen a Gyöngyösi fiatalok mozgásában, és a különféle szervezetekben. :)) Ez az egész fesztivál ötlete onnan indult, hogy csináljunk egy nagy bulit a környéken, hisz semmilyen alternatíva nincs a környékbeli fiataloknak, hogy tomboljanak egy jót. Így kitaláltuk, hogy megcsináljuk a mi kis fesztünket, így lett a neve MIFESZT. Egyébként a program a Gyöngyösi Ifjúsági és Diák Fórum rendezésében valósult meg.

A bekerülés nem volt egy zárt dolog. Aki szerette volna megmutatni magát, az szerintem meg is tudta tenni. Természetesen voltak olyanok, akik csak pénzért akartak jönni, (értek ezalatt amatőr fellépőket irreális összegekért) ők természetesen kimaradtak. Valószínűleg ők a következőre, már ingyen is eljönnének, hisz nem titok a környék hetekig beszélt erről a buliról :))

És lehetőség természetesen van, sőt a terveink is egyre nagyobbak. Szeretnénk, a fesztivált minél nagyobbra, minél monumentálisabbra akár több naposra is tervezni a jövőben. Azonban elvárások is vannak. Napjainkban egyre több magukat zenésznek hívő banda tűnt fel, akik óriási arccal rendelkezve próbálják magukra felhívni a figyelmet. Nos, én úgy gondolom, hogy ez a helyi még családiasnak mondható rendezvény ezeket nem tűri meg. Előre még semmit nem tudok mondani, viszont annyit biztosan, ha a zenekar erőteljes, lendületes és szeretne, részese lenni egy hatalmas nagy bulinak biztosan szakítunk neki időt. Ennek azonban előfeltétele a zenélni tudás :))

Mivel ti is a Mátra Honvéd Kaszinóban próbáltok, (a Hangraforgó rendezvények házigazdája, fő bázisa, és hosszú évek óta több helyi zenekar próbahelye, mint például a Bogácsa, és a KMK, ex -Más Világ , ex- Zsiráftömörítők) picit ti is benne vagytok a Hangraforgó családban, ha lehet ilyet mondani. Nem gondolkodtatok abban, hogy esetleg a két rendezvényt ügyesen finoman kooperálva, egy hangraforgós fesztszerű dolgot is bele lehetne építeni esetleg? Mondom ezt azért, mivel úgy látom, zenekar lenne bőven, viszont egy erősebb demonstrációval többen talán nagyobbat szólnánk. Mi erről a véleményed?

Őszinte leszek ezen még sohasem gondolkodtam. De a felvetés nem rossz. Egy Hangraforgó fesztre szerintem is igény lenne. Kiindulva a Mifeszt sikerességéből, a környék simán elbír szerintem több ilyen fesztivált is. Mindez csak szervezés és jó propaganda kérdése. Most, hogy így mondod már el is indult a fantáziám, és remélhetőleg valamire jutunk is majd. Ebben pedig majd biztos a te és a többiek segítségét is kérjük, de ez még a jövő zenéje… Közös összefogással ugyanis bármi meglehet és ahogy te is mondtad többen nagyobbat szólunk.

Visszatérve a zenekar dolgaira; A saját dalok mellett néha be be-csúszik nálatok egy két feldolgozás is. Melyek ezek, és meddig érzitek szükségét annak, hogy ezekkel is kiegészítsétek a repertoárt, esetleg erre a célra vannak e ezek, vagy más terveitek is vannak velük?

A feldolgozás egy érdekes kérdés. Körülbelül a setlistjeink felét teszik ki bár ez az arány a koncert hosszúságától függően változhat. Nyíltan kimondjuk, hogy mi nem cover vagy tribute band vagyunk, így ha feldolgozást is játszunk, ne várják mindig a megszokott zenét, ugyanis néhol átalakítjuk, megváltoztatjuk és saját magunk íze szerint szabjuk.

A meglátásod jó, repertoár kiegészítés is, de valójában más a célunk. Lévén, hogy fiatal zenekarról van szó, sokan nem tudják, kik is vagyunk honnan is jövünk, és mégis mit várhat egy koncerten. Így megpróbálunk a stílusunkhoz illő zenéket választani és beépítve a repertoárba egy kis körvonalat adni a zenénknek. Már pedig a Green Dayt, RHCP-t és az Offspringet mindenki ismeri 🙂 Emellett hangulatfokozónak is tökéletesek.

Egyébként semmilyen célunk nincs ezekkel a számokkal, csupán vonzóerő és bulifokozó, hisz aki szereti az egyik zenekart talán eljön a koncertünkre, ahol majd meghallja a saját számainkat, amik lehet, hogy tetszenek majd neki J És, hogy meddig van erre szükség? Addig, amíg nem tudatosul a közönség nagy részében, hogy mi is az a Shadowhistory. Természetesen, szeretjük játszani ezeket a számokat, de ha tehetnénk, már most se játszanánk egyet, se 🙂 hiszen pontosan sokszor a slágerek miatt kell kihagyni egy-egy saját számot a koncertidő szűkössége miatt. Reméljük, hogy egyszer majd a mi számaink lesznek más zenekaroknak a bulicsinálók, és mindenki tudni fogja majd, hogy mi is az a Shadowhistory. :))

A dalok írása jammelés alapján születik, vagy inkább egyéni zeneszerző esetleg szerzők vannak a csapatban?

Zeneszerző, hát nem hinném. Sokkal inkább a jamek inspirálnak bennünket. Sokszor a próbákon nem is gyakoroljuk a számokat, csak játszunk. Majd valami kijön és elkezdjük továbbvinni a témát. Persze van olyan is, mikor egy hozott témából dolgozunk, például az Unsure gitárdallamát én írtam otthon, egy ködös napon :)) Szóval, mindenhogy próbálkozunk, a lényeg szerintem, hogy ez az egész ne legyen mesterkélt, sokkal inkább sugalljon erőt és őszinteséget. Egyébként imádunk jamelni, koncerteken így mindig hagyunk 5 perc plusz rést a műsorban, hogy legyen időnk néha kibontakozni :))

Néhányan megjegyezték a videoitok kommentjeiben, hogy szinpadon kicsit statikusak (vigyázállósak:)))) ) vagytok, aminek ahogy láttam, van is némi igazságalapja.:))))
A kezdeti izgalom teszi ezt, vagy igazából nem annyira számít nektek a szinpadi mozgás, gesztikuláció?

Hát erre két válaszom is lenne. Azok a videók két évesek (ha nem több) így ténylegesen kezdeti fázisban voltunk, mind zeneileg, mind rutin ügyileg. És igen tényleg a kezdeti izgalom volt azokon a videókon látható.

Viszont mostanára szerintem egészen feloldódtunk, és ha van, helyünk szíves örömest kirúgjuk a ház oldalát :))) Természetesen, nekem és a dobosunknak elég kevés mozgás tere van helyhez kötött munkavégzésünk miatt J De igyekszünk mi is beleorientálódni a showba. Fuh, de sok lett itt az idegen és hülye kifejezés, szóval a lényeg, hogy mi is törekszünk a Shake your Ass megvalósítására :))

És hol láthat benneteket a közeljövőben a nagyérdemű? Mik a terveitek 2010-re?

Hát elsőre, most Február 5.-ét mondanám a hétvégi bulin kívül. Ekkor a Művházban leszünk a Városi Diáknap alkalmával. A dátumok egyébként a honlapunkon a http://www.shadowhistory.extra.hu -n megtalálhatóak.

Távlati terveket nézve pedig nagyok a terveink, ami a 2010-es esztendőt illeti. Késő tavasztól nyárig nyúlóan egy turnét tervezünk az Evil Devils zenekarral a környéken, hogy mindkettőnk elkezdje népszerűsíteni a saját zenéjét. Szerintem egy igen profi zenekarról van szó, szóval igenis tessék elmenni koncertjeikre, tavasszal pedig a közösekre is! Aztán idén tervezzük az első már igazi Studiolemezünk felvételét és elkészültét is. Szóval tervek vannak bőven, minden „csak” megvalósítás előtt áll.

Köszönöm a beszélgetés és statikusan vagy kevésbé, de nagyon sikeres bulit kívánok nektek!!:))))

Köszönjük mi is, és kedves mindenki gyertek el hétvégén, mutassuk meg Árpinak, hogy igenis szét tudjuk rúgni a Hangraforgó falait:)))

Reklámok

One thought on “Shadowhistory interjú!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s