A normál zenei hang (440hz) és az árnyéktörténet (Shadowhistory) a Hangraforgó következő megmozdulásán!!! 2010.01.23.Mátra Honvéd Kaszinó Gyöngyös. Fő.Tér 9.

2010  első buliját egy régebbi multú, és egy újabb keletű zenekar közös koncertje nyitja. A 440hz zenekar neve ismerősen csenghet a régi gyöngyösi rockerek körében, mint a helyi metálmozgalom egyik legkorábbi csapata. Azonban a zenekar gitárosával Márta Istvánnal készült beszélgetésem során kiderül, hogy mára már csak a név maradt azonos, és ez már egy lényegesen más zenekar, noha a rock&roll feeling megmaradt. Az elsősorban AC/DC, Pistols, és egyébb rockzenekarok feldolgozásait játszó csapat kellemes hallgatni és táncolni való bulit igér mindazoknak, akik szeretik az old scool dögös nyers rockzenét. Az est másik vendége a Shadowhistory  zenekar lesz, akik lényegesen fiatalabb alakulásúak és többnyire saját dalokat játszanak amolyan finobabb- light-osabb, nem kevés funk elemmel is elllátott rock muzsikát.    Elsőként a Herz-gitáros Istvánnal készült beszélgetésem olvassátok szeretettel, aztán holnap jönnek a Shadow-ok Históriázni!!!:))))

Zenekarotok neve már szinte történelemszerűen cseng a gyöngyösi rockélet területén. A helyi Beyond- zenekarral nagyjából egyidőben indultatok a 80-as évek második felében, és az ős trash-heavy metal hullám egyik akkori jeles képviselőjeként sok korai rocker emlékezhet rátok. Tudnál nekem egy rövid áttekintést adni az elmult huszonegynehány év jelenősebb eseményekről, valamint a zenei munkásságotokról, ahonnan a csapat kezdte, és ahová tart ezen a területen?

Pisti: Igen, ilyen szempontból a név megtévesztő. Ez nagyon nem az a zenekar ..Csak a név egyezik. Másról szól a dal. Más emberek más okból mozgatják. Az első 440Hz kizárólag saját számokkal foglalkozott.
Jelenleg feldolgozásokat játszunk.
Lényegében, mi szórakozunk és ha ez mást is szórakoztat, már megérte :))) Ebbe beletartozik, hogy nem akarunk tribute zenekar lenni, még akkor sem ha elég sok ACDC és SexPistols van a műsoron. De arra sem venném be a mérget, hogy a jövőben is csak kizárólag feldolgozásokat fogunk játszani.. 😉

Bemutatnád a jelenlegi felállást és azt, hogy miként akadtál rájuk?

 Igen :))) A kérdés alapján úgy tűnik, mintha én lennék a zenekar vezetője, szervezője, vagy valami hasonló. De  sajnos, vagy szerencsére ez nem így van! Igazából minden elvárás ,kizárólag viccből kezdtem játszani ezzel a zenekarral. Ha az akkori társak nem beszélnek rá, eszembe nem jutott volna nyilvánosság előtt rockzenét játszani.
  Nem volt nehéz dolga senkinek, hogy egymásra találjunk. Bencsik Pistivel (sztem a zenekar alapja) már többször összehozott minket a szerencsés véletlen, külömböző formációkban. Így nem volt kérdés ki ül a dob mögött. Ágoston Robit a hangszerboltból, sztem Te sem egyszer hallottad már, hogy milyen jól énekel és gitározik. Ágai Petit, Robi ismerte, és egy alkalommal lehívta a próbahelyünkre, miután énekelt pár számot, Ő sem volt kérdéses, hogy hol a helye.. :)))) És nem utolsó sorban, Márta Róbert, a tesóm basszgitározik .! Azért, hogy ne legyen ennyire 1Xű a dolog, hozzá kell tegyem, mindannyian zenélünk más zenekarokban is.. :)))

 A 440hz-ban rengeteg változás volt a tagfelállást tekintve. Ennek az okairól szólnál esetleg pár szót? Nehéz ember vagy éé, ha muzsikálásról van szó?:))))))

 Más embereket más szórakoztat. Nincs szó többről, sem kevesebbről… 😉 Ha valaki többet akar belegondolni, az eltéved..! 😉

 Te mint régi zenész arc, hogyan itéled meg a zenészek- zenélés helyzetét a 80-as 90-es évek , és a jelenlegi időszak szemszögéből? Mi az ami esetleg akkor nehezebb ill. könnyeb volt egy csapatnak vagy esetleg fordítva (most nehezebb, esetleg könnyebb)?

Bármennyire is nem vagyok fiatal azért a 80-as évek helyzetéről max. elképzelésem van. :)))) 89′ és 90′ körül szólaltak meg az első dalok amiket írtunk. Akkor elég komoly „metálmozgalom” dúlt mindenhol. Elég lazán skatulyáztak mindent, az az, ami nem popzene, az metál.. :)))) Sztem, nem volt akkor sem könnyebb dolga egy csapatnak. A körülmények mások. Lényegében a helyzet változatlan.

Volt annakidején egy feldolgozásproject csapatotok (melyben a Beyond zenekar énekese Parajdi Tamás is közreműködött) Mocskos Állat Barbie néven, mellyel a 90-es évek elején-közepén heti rendszerességgel megrendezett gyöngyösi rockesteken (néhai Blue Cats, Sörkert, Thüringia) igencsak megtáncoltattátok az embereket a Metallica, a Guns.., a Nirvana, a Pistols és egyébb rocklegendák dalainak feldolgozásaival. Lehet tudni, hogy született anno ez a szellemes név, és a project ötlete, és van e remény eme vállalkozás esetleges újrafeltámadására?

 A név? :)))  Ki kellett valami nevet írni. Volt rá vagy 10percünk.. Mivel akkoriban a tv reklámok tele voltak a Barbie reklámokkal, ez maradt.. Újra? 😉 Kérdezték már többször. Nem tudom.  A Mocskos Állat Barbie bizonyos 5ember volt, ha más személyekből tevődik össze az már nem az.. Mindenki nagyon elfoglalt. Nem tudom hogy férne bele bárki idejébe.. Soha nem lehet tudni.. Asszem nyitottan hagynám a kérdést..

Koncertek szempontjából mik a tapasztalatok? Mennyire vevő a közönség a produkciótokra? Lehet e beszélni bizonyos célközönségről, esetleg rajongói bázisról?

 Amíg nem volt tapasztalatom, meg voltam róla győződve, hogy kizárólag az idősebb korosztály fog minket hallgatni. Kellemes +lepetés, hogy ez nagyon nem így van!!  Aki még az életben nem hallott régi ACDC-t, az is +kérdi: hu..!! mi a … volt ez?? :))

Mik a terveitek a jövőt illetően? Hol találkozhatunk a csapattal a jövőben?

 Ami Gyöngyöst és környékét illeti, sajnos csak klub és vendéglátóhely szinten tudunk összefutni.

Köszönöm az interjút. Sikeres Hangraforgós bulit kívánok nektek, és remélem, újra intenzívebben hallunk felőletek!

Köszönjük!

FOLYTATÁS HOLNAP, A SHADOWHISTORY ZENEKARRAL!!!!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s