5-éves az Erős Pista.Születésnapi party Red Hot Chili módra Szombaton. 2009.11.14. 1.Rész

A jubileumi megakoncert előtt, ahol az Erős Pista legénysége kétórás intenzív programmal örvendezteti meg a Hangraforgó közönségét, elcsevegtem a fiúkkal erről-arról:)))

Manó, Peti, Szabi, Feri Chilibőrbenerospistanewplakat2m(1) 

 Öt év jelentősebb tagcserék nélkül már jó jel egy zenekar történetében. Hogyan jött össze ez a társaság anno, mi motivált benneteket arra, hogy épp a Red Hot Chili..?

Manó: Éppen nem volt zenekarunk,de nem akartunk addig sem tétlenkedni és úgy gondoltuk, hogy mi lenne ha csak úgy lejárnánk gyakorolni. Feri pedig felvetette, hogy mi lenne ha Red Hotot gyakorolnánk, abban elég technikás a dob és a basszus is; legalább fejlődünk. Feri ráadásul nagyon szerette is a Chilit (most is:) ). Részemről még azért is tetszett a Red Hot, mert benne voltak azok a zenei stílusok amiket szeretek. Később továbbgondoltuk ezt a Chilis témát, és akkor jött az hogy legyen gitáros és énekes is. Így került a csapatba Peti és Szabi.
Peti: Én a magam részéről úgy emlékszem a sztorira, hogy Manó felhívott telefonon, hogy esetleg lenne-e kedvem RHCP-ket játszani, csak úgy kedvtelésből, mivel van egy basszeros srác és vele szoktak gyakorolni és gitárost keresnek. Én azonnal rávágtam, hogy igen, mert abban az időben rengeteg chilit hallgattam és bennem is megfogalmazódott, hogy de jó lenne ilyet játszani.
Egész jól éreztük magunkat és jól megszólaltak a dalok, ezért hamar felmerült, hogy már csak egy énekes hiányzik és akkor akár teljes zenekarként tudnánk az egészet művelni.
Ekkor Manó felvetette, hogy ismer valakit (Szabi) aki szerinte tök jó lenne énekesnek.
Úgy emlékszem ő sem sokat hezitált a dolgon, és egész gyorsan összeállt 10-15 szám amit önfeledten játszogattunk saját magunk szórakoztatására.

Hogyan látjátok az öt év fejlődésmenetét? Változtatok e ezen időszak alatt, és ha igen miben és mennyiben? Szakmai, emberi dolgokra egyaránt gondolok itt.

Manó: Az első másfél év az igen döcögős volt. Az is felmerült hogy akkor hagyjuk abba az egészet.
Aztán tök véletlenül meghallott minket egy srác aki koncertszervező és még tetszett is amit művelünk, és onnantól beindult a gépezet; nagyon sok koncertünk lett. A csúcs a 2007-es volt,amikor egy híjján 50 koncertünk volt, de mondjuk a “színvonalát” tekintve az idei volt a legjobb, mert eljutottunk már néhány jelentősebb fesztiválra is (pl. Rockmaraton,SZIN).
Az talán evidens hogy a sok koncertezés hatására magabiztosabbak lettünk ami a színpadi fellépést, zenélést jelenti. Emberileg? Felszedtünk pár kilót:)
Peti: Szakmai, zenei téren szerintem mindenki változott a zenekarban, mert elmondjuk egymásnak a véleményeinket, mi az ami nem tetszik, és mi az, amit esetleg másképp szeretnénk, hogy a másik játszon. Ez nagyon érdekes, mert van úgy, hogy adott zeneszámban eljátszuk az általunk gondolt frázist a hangszeren, és észreveszünk bizonyos differenciákat, ami önmagában nem tűnt fel és korrigáljuk, ezáltal önkéntelenül is fejlődünk. Emberileg talán pont ezek miatt is jobban összeszoktunk, mert korábban bizony akadtak viták, de úgy gondolom megtanultuk egymást kezelni és már ez önmagában nem kis eredmény 🙂
Pontosság terén is megfigyelhető bizonyos fokú fejlődés, mert visszanézve korai VHS felvételeket, elég viccesen hat, hogy majdnem dupla tempóban játszottunk koncerten.

A playlist kiválasztásakor mit vesztek figyelembe elsősorban? A közönségigényt, vagy inkább azt hogy a zenekar mit szeret a legjobban játszani esetleg melyik dalt érzi jobban a zenekar?

Manó: Ha új helyre megyünk ahol még nem játszottunk ott mindenképp a közönségigényt próbáljuk kielégíteni. Ahol már játszottunk ott a nagy slágerek mellett olyanokat is játszunk amik kevésbé ismertek, ill. nekünk személyes kedvenceink.
Peti: Általában megpróbáljuk felmérni, hogy az adott koncerten milyen hallgatóságra számíthatunk és aszerint állítjuk össze a műsort. De előfordul az is, hogy menet közben változtatunk a setlisten, mert esetleg mást kíván a közönség.

Nekem a chili feelingjéhez kicsit furcsa az elektromos dob használata. Hogyan jött ez az ötlet, és érzitek e ennek a megoldásnak előnyét, ill hátrányát valamelyest, ha igen miben?

Manó: Az ötlet az úgy jött hogy kényszerből mert nekem nem volt saját akusztikus dobom. Viszont jött egy lehetőség hogy legyen elektromos dobom, ami ráadásul nem kellett megvennem, hanem ledolgozhattam az árát a srácnál aki ezeket gyártja. Előnye? Az az hogy bárhova megyünk, pl. főleg egy kisebb klubba, akkor tudunk halkabban játszani, nem olyan bonyolult hangosítgatni. A hátránya hogy nem akusztikus, ezért kevésbé tűnik élőnek;steril. Ill. ha rossz a monitorozás akkor van probléma mert akkor nem hallja a zenekar sőt én semJ Bár ha a hangosító brigádnak jó a hozzáállása akkor szinte nem is érezni hogy ez nem akusztikus dob és elég jól is szól.

Petya isznyatra keni neki

Peti iszonyatra keni neki.

Folytatás holnap..

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s