Zúzós Halloween.2009.10.31.

halloween

A hétvége koncertkínálata most a modernebb metált, és a hc-sebb zúzdákat vonultatja fel.  Ezt a vonalat  két remek gyöngyösi csapat, a Shade és a Dolor, valamint egy alföldi vendégbanda a Scraps képviseli. A Shade-es és a Dolor-os srácokat sikerült elcsípni egy elég jól sikerült beszélgetésre, melyből kiderülnek eme zenei szintér fontosabb ismérvei, valamint nem kevés hasznos info ezen bandákról.

dolorjaccsii

  Mivel ez a zenekar is gyöngyösi vonatkozású tagfelállás szempontjából, első kérdésem ehhez kapcsolódna. Hogyan találtatok egymásra, és hogyan alakult ki a zenei irányotok? Miért pont ezt nyomjátok, és jelent-e nehézséget a vidéki zenekarosdi?

Tarigabi: Igazából a banda több mint 10 éves múltra tekint vissza, amikor még Delírium névre hallgatott. Abszolút gimis-zenekarként ’98-ban állt össze az akkor még 3 fős társaság osztálytársakból és évfolyamtársakból. Később csapódtak hozzá emberkék, a tagok jöttek-mentek, cserélődtek, számtalan tagváltáson mentünk keresztül (közöttük igen vérmeseken is) de a tagok mindig a baráti társaságból.

Kádárrobi: Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy ez a „csináljunkmiiszenekart-dolog” a barátságunkból indult ki és ez tart a mai napig is. Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy barátság nélkül zenéljünk együtt, szerintem anélkül nem is lehet „üzemeltetni” egy jó hangulatú bandát. Így amikor a Delírium átalakult Dolorrá, legalább olyan fontos volt egy új tagban ez, mint az hogy a virga legyen a hangszerén.

Tarigabi: A Delírium még inkább alternatív metált, később az akkor piszkosul divatos „baseball sapkás nu-metalt” játszott, ami még ma is nagyon érezhető a számokon. A repertoárban több feldolgozás szerepelt ( Korn, Limp Bizkit, Machine Head, stb ), de alapvetően a nu-metal és a bőgatya volt a meghatározó.

Kádárrobi: A Dolor már tudatosan saját számokkal igyekezett fellépni, melyeket már egy kikrisályosodottabb-fejet leszaggató zúzós hangzás jellemzett, ami ötvözte az akkori nu-metált a hardcore-ral és rap metal-lal. Nyilván minket is, mint minden zenész más zenekarok inspiráltak mint pl az eddig említettek, de nagy hatást gyakorolt mindenkire még a Hatebreed, Biohazard és a hasonszőrű Brooklyn Hardcore bandák. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a közönség együtt mozogjon velünk és a zenénkkel. Ha lehet ilyet mondani, nem zene centrikusak a számaink, hanem inkább party központúak. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy vidéki zenekar vagyunk és ha lehet ilyet mondani szeretnénk is azok maradni, noha már a fél bagázs a nagyfaluba költözött, hiszen az itthon közönség (GYÖNGYÖS MASSZIVE) az aki ösztönzött minket és mai napig erőt ad ehhez az egészhez, amiért nem lehetünk elég hálásak nekik!

Tarigabi: Sokan mondják, hogy nem jó vidéki zenekarnak lenni, mert valószínűleg nehezebben kap el a gépszíj és egy-egy koncertszervezés is jóval körülményesebb Budapestre, de mi szeretünk vidéki banda lenni mindennek ellenére. Azok a tapasztalataink, hogy vidéken sokkal hálásabb a közönség is, mert ott nagyobb élményszámba megy egy koncert, mint Pesten. Egyébként azt hiszem nem meglepő, ha azt mondom, hogy itthon szeretünk a legjobban játszani.

 Hogy látjátok, mi az ismertségi és fejlődési szint ahová ez a fajta muzsika kis hazánkban egyáltalán eljuthat? Milyenek a műfaj lehetőségei? Gondolkoztok külföld felé való elmozduláson is, vagy igazából inkább a hazai szinten próbáljátok kihozni a lehető legtöbbet?

Kádárrobi: Elég nehéz eljuttatni a hangzóanyagot a nagyérdemű felé, ebben most már persze nagy segítségünkre van az internet, aminek 10 éve még nem volt ekkora tere.

Ma már minden bokorban van legalább 3-4 zenekar; irgalmatlanul nehéz kitűnni és mindenki ott akar lenni mindig mindenhol, hatalmas a verseny. Abban a stílusban, amiben mi mozgunk, olyan szempontból kis szerencsénk van, hogy viszonylag kevés zenekar játszik hasonló zenét, és ezek a zenekarok is nagyon szétszóródnak az országban.

Tarigabi: Mára nagyon szerteágazott a metál, megszámlálhatatlan válfaja van, a legtöbb zene „ilyen-core meg olyan-core”. Hasonló a helyzet a hardcore-ral is, ma már szinte mindenre rámondják, hogy „hc”, amiben ordítanak. Ennek az utóbbinak annyira nem örülünk. Célunk hogy hozzánk hasonló zenekarokkal felvegyük a kapcsolatot és minél több bulit tudjunk együtt csinálni. Mert amerre járunk, azt látjuk hogy nagyon is van igény erre a stílusra.

Kádárrobi: Az egyik legőszintébb műfajnak tartjuk! Egyikünk se az a hatalmas zenei tehetség és nem is fogunk Slash-é vagy Joey Jordinsonná válni, de nem is szeretnénk! Mi csak szeretjük azt csinálni, amit csinálunk, nyílván a magunk szintjén igyekszünk fejlődni, de mindig az őszinteség lesz a cél!

Kb bő 1 éve kezdtünk el kimozdulni Gyöngyösről, ez köszönhető a hangzóanyag és a myspace oldalunk elkészülésének. Az elmúlt egy évben igen sok koncertet sikerült adnunk az ország elég sok részén, és folyamatosan szervezés alatt vannak a koncertek, tehát szerencsére nem unatkozunk! De annyi biztos, hogy kurva nehéz bekerülni a magyar metál vérkeringésbe!

Tarigabi: Külföldön is gondolkoztunk, fel is merült már egy közös turné lehetősége a Zyonnal, akikkel most közös koncertsorozaton veszünk részt, de ez egyenlőre inkább egy nagy kalandnak ígérkezik sok jóbaráttal, akik végigőrjöngeni pár országot, és egy darabot otthagynak a kis hazánkból, és megmutatják hogy mi is az a magyar metálvirtus!

Kádárrobi: Biztos vagyok benne hogy külföldön előbb el lehet érni sikereket, habár ott is hemzsegnek a zenekarok, viszont nem jelent akkora gondot egy banda anyagi menedzselése, mint itthon vagy az hogy megérje utazni pár száz kilométert egy-egy koncertért, mert normális gázsit tudnak produkálni a klubok.

Tarigabi: Talán az Ektomorf jó példa erre, akiknek sikerült a kinti szereplés, de hallottunk pár elég szomorú és gyászos példát is próbálkozásokra. Mi alapvetően a magyar közönségnek szeretnénk játszani, de ha úgy adódna, szívesen látogatnánk külföldre is!

  A rajongótábor, avagy közönség inkább helyi és környékbeli, vagy országos szinten erőteljesebb nálatok?

Kádárrobi: GYÖNGYÖS MASSIVE!!! Egyértelműen a hazai közönség és mint már említettem imádjuk őket! Amerre jártunk eddig az országban elég változatosak voltak a közönség megmozdulásai. Volt hogy az egész klub velünk együtt vette a levegőt, de olyan is hogy a fellépő zenekarok nézték meg egymást.

Tarigabi: Ismeretlen zenekarként ismeretlen helyen ismeretlen közönségnek játszani mindig sokkal nehezebb, vagy ráharapnak, vagy nem, volt példa mindkettőre, de ha egyszer elkapják velünk a ritmust, az minket is jobban ösztönöz, ami még inkább fokozni tudja a hangulatot. De egyre több siker. Nincsenek nagy vágyaink, mi csak azt szeretnénk hogy ha elmegyünk valahova zenélni, okozzunk örömet a közönségnek és hogy bulizzunk velük egy jót, hogy másnap mindenki a sebeit nyalogatva azt tudja mondani: „De kurva jó buli volt, bazd meg!” És ehhez nem is kell sok ember, a kevesebb néha több!

  Tudnátok felidézni fesztivál ill. egyéb fellépéseitekről olyan pillanatot élmény amit úgy éreztek kiemelten fontos esemény, vagy emlék volt a zenekar történetében?

Kádárrobi: Hát az egyik elég vicces fesztivál fellépés az EFOTT-on volt, amikor is a 2. szám után jöttek szólni hogy az utolsó szám következik. Mi édes viccnek tartottuk, majd tényleg lezavartak a színpadról. Sokkal inkább szeretjük a klub koncerteket, amik kisebb helyen vannak. Itt a kevesebb ember is masszának hat, bensőségesebb, barátiasabb mint egy nagy baszomnyi tér ahol akár 300 ember is csak lézengő zombinak tűnik. Nyílván megvannak az előnyei ennek is annak is. A nagyszínpadban viszont amit nagyon szeretünk az, hogy be lehet mozogni a teret, amit ki is szoktunk használni. Ilyenkor le is szoktuk szarni ha senki nincs a koncerteken, mi akkor is végig zúzzuk a magunk örömére a bulit! Jó érzés! Pláne ha utána az az egy ember is odajön hogy: „ jól toljátok!” De Budapesten ha nem „death”-tel kezdődik és „-core”-ra végződik a stílus neve, amit játszol, akkor kevés erre az esély fakjú.

Tarigabi: A nyarat Gyöngyösön indítottuk és zártuk és mind a kettő nagyon kedves buli volt a számunkra, idén a 2 legkedvesebb! Májusban a Tisztiklubban nyomtuk, Augusztusban pedig a Zene Pincében a Zyonnal és 2 budapesti zenekarral (The Devil Cames On Horseback, The Sharon Tate), ami bőségesen felülmúlta minden várakozásunkat emberszámban és hangulatban is. De hogy dicsérjem vidéket, két hete Berettyóújfaluban léptünk fel az Abiocore és a Built For Life társaságában, ahol szintén kibaszott nagy ordenáré buli volt, amilyet – az ottaniak állítása szerint – ritkán lát az ember. Másnapra konkrétan 11 lila foltot és 6 horzsolást számoltam meg magamon és a társaságban már nagyon régen fogyott el annyi alkohol, mint ott. J

  Hol láthat benneteket a közel ill. távoljövőben a nagyérdemű, és van-e még valami fontos info, üzenet, amit el szeretnétek mondani a Dolor-ról de az itteni kérdéseimből kimaradt?

Kádárrobi: Említettük előbb, hogy a Zyonnal közös miniturné keretein belül járjuk az ország klubjait idén ősszel, amely WEEKEND WARRIORS Tour (http://myspace.com/weekendwarriorstour) névre hallgat. Sikerült leszerveznünk, hogy szeptember végétől Karácsonyig minden hétvégére jusson egy buli. Legközelebb ugye Gyöngyösön lépünk fel a Hiszti klubban, majd november 7-én Cegléden, de szétbombázzuk Salgótarjánt, Balmazújvárost, Egert, többször Budapestet, Keszthelyt és idén még Gyöngyösön is tervezünk bulizni!

Tarigabi: Természetesen folyamatosan szervezzük a koncerteket és megpróbálunk a lehető legtöbb helyre eljutni, de a jövő év kezdetével 1-2 hónapos pihenőt szeretnénk tartani, hangsúlyt fektetni új számok írására, esetleg egy tavaszi stúdiózásra egy EP erejéig, hogy tavasszal-nyáron egy új anyaggal mozgathassuk meg a népet!

Várunk mindenkit az összes koncertünkre, aki szeret parasztkodni, zúzni, ordibálni, mosholni, stagedive-ingolni, inni, meztelenkedni, herét mutogatni, egyszóval bulizni! MINDENKI BUZI, AKI NEM TÁNCOL!!!

Köszönjük!

Dolor zenekar

                                                SHADE

 shade

 Meséljetek nekünk, hogyan is jött létre a Shade zenekar, milyen zenei irányt visztek, és mi inspirálta ezt nektek?

Nos, a zenekart még 2005–ben kezdte el alapítgatni Szécsényi Ádám és Füleki Gábor.
Gábor már több mint egy éve gitározott ekkor, Ádám viszont még csak 2-3 hónapja foglalkozott dobolással. A próbák Gáborék pincéjében zajlottak, és lassacskán a 2 személyből 6 személyre duzzadt a zenekar. Megékezett Ördög Gergely a basszusmágus, Tóvaj Dániel aki 6 húrral próbálkozott, Szűcs Szilárd perkás pozícióba, és végül én Felföldi Péter, mint énekes.
Mint a legtöbb kezdő zenekar elkezdtünk jó pár feldolgozással operálni, több-kevesebb sikerrel, valamint új próbaterembe költöztünk a művelődési ház egyik pincéjének egyik termébe, és megszületett a zenekar jelenlegi neve : Shade.
Majd jött néhány tagcsere újabb költözés, és kialakult a mostani felállás, név szerint:
Szécsényi Ádám dob, Ördög Gergely basszusgitár, Tóvaj Dániel gitár,Szerdahelyi Zoltán gitár, Felföldi Péter ének.
2007 március 23-án adtuk le első koncertünket a hatvani Monti sörözőben. Sokkal jobban sikerült mint ahogyan arra számítottunk:). Nagyjából 130 ember zsúfolódott be a közel sem tágas kis sörözőbe. Ezek után nekivágtunk a koncerteknek, majd 2007 karácsonya után stúdióba vonultunk ahol egy 2 számos demo-t sikerült rögzítenünk. A felvételek a Church of Noise Stúdióban zajlottak( ex-Zyon Home Studio ) Magyar László és Németh János vezetésével. A kész anyagot terjesztgettük, valamint elkészült egy myspace oldal ahol a nagyérdemű hozzá tudott férni a számokhoz.
2007 karácsony után a zenekar bevonult a stúdióba, ahol rögzítette 2 számos Demoját. A felvételek Ecséden zajlottak, a Zyon Home Studioban Magyar László (Laca) és Németh János (Jankó) vezetésével. Nagy nagy köszönet nekik mindenért! A kész anyagot a zenekar folyamatosan küldözgette különbözo zenei rendezvényekre. Ekkor indul el a myspace oldal is elég kezdetleges formában. A 2008-as év a zenekar számára sok koncertet és élményt hozott! Jártnkk több helyen, próbáltuk a zenénket ismertetni idegenekkel és barátokkal egyaránt. Majd nyáron ismét stúdióba vonult a zenekar, hogy rögzítse második hanganyagát, ami egy 3 számos EP. A felvételek ugyanúgy Ecséden zajlottak Laca és Jankó munkálataival. A végeredmény váratott magára sajnos, de 2009 év elejére sikerült véglegesíteni és azonnal el is kezdtük terjeszteni. A hanganyag címe: The Awakening lett. A myspace oldal is új dizájnt kapott, valamint felkerült a 3 új nóta. Tervek között van minél több koncert minél több helyen, és ahogy csak a zenekar erejébol telik terjeszteni a zenénket.

  Nem volt nehéz egy ilyen jellegű zenét játszó csapatot létrehozni sőt fenttartani és vinni, egy ilyen nem túl népes településen, mint Gyöngyössolmos?

Azt kell mondanom hogy a kezdeti nehézségek ellenére nem volt nehéz. A zenekar tagjai közül hárman lakunk Gyöngyössolymoson, ezért nem is vagyunk kifejezetten gyöngyössolymosi zenekar, egy gyöngyösi és egy horti taggal is rendelkezünk.
Fenntartani? Háát mostanában kezd egy kicsit bonyolulttá válni a dolog, ugyanis ketten közülünk már dolgozó emberek, ketten Pesten én pedig Egerben tanulok. Szerencsére mindig megtaláljuk azt a kompromisszumos megoldást ahol a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad:).

  A többi zeneileg hasonszőrű, hasonló vonalon mozgó bandával vannak e kapcsolataitok? Jellemző e még az a legendás underground összefogás ebben a hardcore világban, amelyet sokszor hallottam már a műfaj néhány hívétől emlegetni? Hogy érzitek, mennyire fontos ez a szintéren belül?

Nagyon sok zenekarral tartjuk a kapcsolatot és próbálunk minél több koncertet szervezni ilyen oda-vissza alapon, ez által ők is új közönség előtt tudnak játszani, és mi is több emberrel tudjuk megismertetni a zenénket.
Mostanában kezdenek magukhoz térni a gyöngyösi zenekarok is és kezd kialakulni újra egy közösség, ez fontos lehet a jövőben, hogy az a MASSZÍV tényleg masszív legyen, és tartson össze, ne morzsolja szét a belső ellentét. Persze minden szentnek maga felé hajlik a keze, és mindenki a saját kis gárájának az útját szeretné egyengetni de jó irányba haladunk és ez a fontos.

  Mi a véleményetek a bandland-os fesztiválraszavazásokról? Mennyire érzitek, hogy növelhetik ezek a fesztiválra jutás esélyeit, esetleg nem e merülhet fel néhol a manipulálás gyanúja szavazatok terén?
Mikor elindult nem tartottam rossz ötletnek, de sajnos ez is már cask egy “kinekvantöbbismerőseaziwiwen” verseny. A manipulálás meg teljesen reális, csak párszáz eldobható e-mail címre van szükség hozzá, és napi több ezer szavazat gyártására alkalmas.
Nagyjából ennyi az én személyes véleményem, persze biztos van olyan, aki erre rá tudna kontrázni, de az nem én vagyok:)

 Végezetül mondjatok néhány szót a jövőről, terveitekről, illetve fűszerezzétek ezt meg egy kis koncertajánlóval is azokról a bulikról, amik a közeljövőben várható tőletek!

Próbálunk minél több koncertet szervezni, valamint úgy néz ki hamarosan stúdióba vonulunk Budapesten egy tehetségkutatón nyert stúdióidőből.Az eredmény csekkolhatjátok remélhetőleg még idén a myspace oldalunkon. http://www.myspace.com/shadebandworld. Aki pedig szeretne élőben hallani minket jöjjön el okt. 30-án a hatvani Fagyos Rockkocsmába, ahol a Zyon társaságában játszunk, vagy okt. 31-én a gyöngyösi Tiszti Klub-ba, ahol a Dolor és a Scraps nevezetű alakulatokkal tapossuk le az arcotokat:). A további koncertidőpontok a myspace oldalon megtalálhatóak.

  Köszönöm a válaszokat, nagy zúzást szombatra!

Reklámok

4 thoughts on “Zúzós Halloween.2009.10.31.

  1. Kicsit offtopic, de iderakom neked:

    Új kisoroszlán érkezett a Szórako-zoo elnevezésű gyöngyösi állatkertbe. A 25 kilogrammos, három és fél hónapos Zimbát annak a két nősténynek – Elzának és Linuának – a párjául szánják, akik korábban a debreceni állatkertből kerültek Gyöngyösre. A magántulajdonban lévő zoo, amely eddig állatbemutatóként üzemelt, hamarosan megkapja a környezetvédelmi tárcától az “Állatkert” címet, így az ország nyolcadik ilyen intézményévé válik – mondta az MTI-nek Barcai Henriett ügyvezető igazgató.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s