Punkraforgó est szombaton a hiszti klubban.2009.10.17.

Fly Tox

  A FLY TOX ZENEKAR A GYÖNGYÖSI PUNK RÉGI ZÁSZLÓVIVŐJE.

A Hangraforgó partysorozat  ehavi koncertbombáit a punk zene két jeles  képviselője, az immár tizensok éves, és punk berkekben hazai szinten elég ismert gyöngyösi Fly Tox zenekar, valamint egy frissebb alakulású, de nemkevésbé erőteljes jászárokszállási csapat, a Kisvárosi Kép robbantja a jóközönség arcába. A Fly Tox-os  Fehér Zoltán (alias Pöti) barátommal abban maradtunk, hogy a gépe meghibásodása miatt elhalasztjuk az interjút a következő bulijukra. Viszont a Kisvárosi Kép legénysége a rendelkezésemre állt, hogy egy interjúanyagot készítsek velük, amiből egyrészt sok érdekes dolgot tudhat meg róluk a nagyérdemű, másrészt remélem kedvet csinálunk jónéhány embernek, hogy megsasolja a szombati bulijukat, és szétpogózza a helyiséget(na azéé csak finoman!!!):DDD

Egy rövid bemutatkozást!

Hello!

 Először is szeretnénk megköszönni a lehetőséget. Kezdjük a zenekar tagjaival: Lucsányi Dávid, Ács Ádám, Kiss Dániel ’Goofy’, Bordás Tamás. A bemutatkozásról röviden annyit, hogy 2008tavaszán alapítottuk a zenekart, de a jelenlegi felállás őszre állt össze, és igazából azóta vagyunk aktívak. Próbálunk behatárolódni a punk és a hardcore közé, önkifejezés gyanánt ez áll hozzánk a legközelebb. Bővebb bemutatkozást a myspace oldalunkon találtok: http://www.myspace.com/kisvarosikep

Számainkban is megpróbálunk minél többet elmondani, hallgassátok, és adjátok tovább:)!

A nevetek elég beszédes. Mennyire érzitek hátránynak ill előnynek a kisvárosi életet zenélés szempontjából, és tükröződik e ez a dalszövegekben?

A zenekar névválasztásánál nem az volt az elsődleges szempont, hogy jól hangozzon,hanem hogy valami köze legyen hozzánk és így fontos szerepet játszott az a tényező is, hogy a zenekar minden tagja magyar viszonylatban kis városból származik. Tanulásból, munkából kifolyólag a tagok több helyen is laktak már az országban, és így született némi összehasonlítási alap kis és nagyváros-beli élet között…fogalmazhatunk úgy is, hogy 50 kilométeren belül is nagyon sok különböző felfogású és életvitelű emberrel összefutottunk már, nincs mit tagadni little cityben az emberek felfogása általában eléggé korlátozott és begyepesedett (legszívesebben adnék mindenkinek egy pofont, hogy nyissa már ki a csipáit :))– Goofy)…nem feltétlen volt ránk jó hatással, hogy egy ilyen kis városban nőttünk fel. (Jászárokszállás) Így el is jutottunk annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy ez mennyire hat ki egy rétegzenét játszó zenekarra, gondolunk itt arra, hogy a környéken a hardcore szintér nem igazán működik, és ebből kifolyólag a megfelelő tagokat is nehéz volt összeszedni, a koncertezési lehetőségeink is eléggé korlátozottak, többek között azért mert nincsen hozzánk hasonló zenét játszó zenekar.

Írtátok a myspace bemutatkozóban, hogy nem igazán akartok megfelelni semmilyen elvárásnak (amit nagyon jól tesztek) azonban olvasok olyat is, hogy a nem megfelelő tagokat stílusbeli összeférhetetlenség miatt küldtétek el. Ez arra enged következtetni, hogy valamilyen elvárásnak mégiscsak meg kell felelni, hogy valaki Kisvárosi Kép tag lehessen.:))) Ez eddig nyilván tiszta sor, csak itt azt nem értettem kristálytisztán, hogy ez a stílus fogalom pusztán zenei elképzelést takar, vagy esetleg gondolkodásbeli, emberi hozzállásbeli vonatkozása van, vagy mindkettő? Ha mindkettő, melyik a hangsúlyosabb nálatok?

Leghamarabb ezt a kis félreértést szeretnénk tisztázni. Jelenleg is van olyan tagja a zenekarnak, aki nem feltétlen ezt a stílust éli. A stílusösszeférhetetlenséget abban a formában értettük, hogy azok a tagok akiket elküldtünk nem igazán fogták fel, hogy mit akarunk csinálni, és nem igazán tették oda magukat: próbákra nem sűrűn jártak, és olyan ötletekkel álltak elő, ami nekünk már nem fért bele a mondanivalónkba, mi alapból úgy próbáltuk összehozni ezt a zenekart, hogy mi hardcorepunkot akarunk játszani, és ezen nem akarunk változtatni, ennek tudatában nem volt kötelező beszállni senkinek. Ebből adódott a zenekar jelenlegi felállásának nehézkes kialakulása.

Azért emeljük ki ilyen sokszor, hogy hardcorepunkot szeretnénk játszani,miután szinte ezen nőttünk fel, így a gondolkodásunk is ilyenné alakult. Sok olyan zenekart hallgatunk, aminek semmi köze nincs a rockzenéhez és mégis ugyanezeket a gondolatokat fejezik ki, ugyanezek a problémák zavarják őket stb. mindössze annyi a különbség, hogy mi a dühünket és a lendületünket is ilyen formában fejezzük ki. A kérdésre válaszolva nem feltétlenül a zenei stílus számít, inkább a mondanivaló és a hozzáállás (egy jó alter vagy hip-hop koncertre is szívesen elmegyünk, nem vagyunk beszűkülveJ)

Mennyre érzitek fontosnak a zenei és a baráti kapcsolat párhuzamát egy csapaton belül?

Pusztán zenei kapcsolatokkal nem igazán működne a dolog, fontos hogy jól érezzük magunkat együtt próbákon kívül és próbákon is, legyenek közös momentumok a hétköznapjainkban. Régi barátok vagyunk egyébként, sörcimborák:)

A dalok születésénél a zenei alap próbatermi jam-elések alapján alakul ki, vagy esetleg van konkrét dalszerzője a csapatnak? Igazából a szöveg születik előbb, vagy a zene hangulata hozza az inspirációt?

A zenei résznél általában a gitáralap születik meg először és ehhez teszik hozzá a többiek a saját részüket, de ez nem általános. Szövegek vannak raktáron, de olyan is volt, hogy a szövegre készült a zene, ez teljesen változó, lehet hogy egy zenei alap megvan már egy ideje és egyszer csak kipattan egy éppen ráillő szövegötlet,vagy fordítva. A dalszerzést túlzásnak érezzük,hiszen elég egyszerű zenét játszunk, és nem a zenei igényességre törekszünk,megpróbálunk persze jól hangzó számokat összerakni, de a mondanivaló van előtérben.

Amikor kiírjátok magatokból ezeket a dolgokat éreztek megkönnyebbülést? A közönség részéről tapasztaltatok már olyat, hogy valakit iszonyatosan telibe kapott egy egy gondolatotok, szövegetek?

Tulajdonképpen nekünk a zenélés a megkönnyebbülésröl szól: ebben a formában korlátok és cenzúra nélkül kiadhatjuk magunkból azon negatív érzéseket, melyek az évek során felgyülemlettek bennünk, és nap mint nap akkor is, ha csak kimegyünk az utcára sétálni. Megkönnyebbülés mellett még saját tapasztalatainkat is megpróbáljuk továbbadni az embereknek, hátha valakit valóban „telibekap” egy-egy meglátásunk. A visszajelzésekről, meg annyit, hogy egyenlőre még nem jutott el túl sok emberhez a zenénk, szóval nemsokat kaptunk még.

Mik a jövőbeni tervitek? Hol lesztek láthatóak esetleg a szombati buli után a közel ill. távoljövőben?

A szombati buli után Csepelen játszunk a Black Machineban október 24-én. A terveinkkel kapcsolatban pedig annyit, hogy csináljuk tovább: próbálunk minél több helyen fellépni, új számokat összerakni stb. stb…ahogy ez egy zenekarnál lenni szokott. Ameddig úgy érezzük, hogy ez így jó és működik addig folytatjuk, azután legfeljebb más formáció kapcsán újra megválaszolunk pár kérdést:)….(szart minek csináljunk, ha nem megy nem fogjuk erőltetni)

Köszönöm a válaszaitokat, és nagyon jó bulit kívánok nektek szombatra (is)!Köszönjük mégegyszer a lehetőséget, Kisvárosi Kép (Bordás, Goofy)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s