Pénteki ősznyitó Hangraforgó buli.

 Végre újra elindul a gyöngyösi Hangraforgó koncertsorozat őszi évada.  Nyitó zenekarokként a budapesti Angelika és a Guess, és a gyöngyösi Purgatórium zenekarokat láthatja a nagyérdemű. Purgáék aktáit az énekesnő Grizner Henriett, és a gitáros Karácsony Dávid, az Angelikáékét pedig Bertók Tibor nyitotta meg nekünk.

                      PURGATÓRIUM.

prgatorium

 Bemutatnátok röviden a zenekart?

 Heni: A zenekar jövőre ünnepli 10. Születésnapját; a jelenlegi felállásban kb 4 éve zenélünk együtt. Elég sokféle stílusban alkotunk, többnyire olyat játszunk, amit mi is szívesen meghallgatunk: ska; punk; néha klézmer, country, ilyesmiket. Az idők során szerintem sokat “komolyodtunk”, ami főként a szövegeken érződik – talán mélyebb tartalommal bírnak, mint pl 5 évvel ezelőtt.

  Valamilyen kiadott felvétel várható a közeljövőben a csapattól?

 Heni: Várhatóan október végén vonulunk újra stúdióba, ahol egy 4 számos kislemezt szeretnénk rögzíteni – a tavalyi év “slágergyanús” dalait szántuk a korongra.

 Hogyan itélitek meg a közönség fogadtatását? Inkább hazai pályán van nagyobb siker, vagy inkább vidéken vagy többnyire egyforma?

 Heni: Az a zene, amit mi játszunk, abszolút táncolható, szóval idegenben is megálljuk a helyünket. Azt hiszem, az előadásmódunk is elég szórakoztató J A feldolgozásoknak hála sokan felkapják a fejüket az ismerős dallamokra, és csatlakoznak a bulihoz.

Dave: Minden koncerten ügyelünk arra, hogy éljünk az aktualitásnak (pl.: május elsején munkásoknak-, karácsonykor télapóknak-, szeptemberben évnyitós diákoknak-…öltözünk). Szeretünk színházat csinálni a színpadból, hogy ne csak a fül, hanem a szem is élvezhesse előadásunkat. Ha meg nincs aktuális esemény, akkor pl. egy festő fest a porondon, miközben játszunk. Minden korosztály számára élvezhető.

 Koncerteteken egyszer belebotlottam Hernádi Judit “Sohase Mondd!!” c. dalának egy sajátos átíratába. Honnan jött az ötlet?

 Heni: Fogalmam sincs…ezek csak úgy jönnek. Van, hogy Dave hoz le próbára egy-két klasszikust, van hogy csak hülyeségből elkezdünk játszani valamit, ami végül olyan jól sikerül, hogy felvesszük a repertoárba. Ez a dal pedig különösen alkalmas arra, hogy a saját szánk íze szerint játszuk, mert mélyen egyet értünk a mondanivalójával.

 Dave: Azzal is szeretünk kisérletezgetni, hogy amik egy hangnemben íródott klasszikusok, azokat összemixeljük, más stílusköppenyt rakunk rá s létrejön egy új dal. Általában ha egy jó retró számot meghallok és meglátom benne a purgás fantáziát, no meg a többieknek is tetszik, akkor megcsináljuk. Nagyon imádom a verseket és a hozzánk illőeket megzenésítem, s ami átjön a znk. tagjainak is, az ugyancsak mehet. Kedvenceim: József Attila, Villon, Viszockij, Majakovszkij

Várhatóak e a lemezen ilyesmi átiratok, esetleg elárulható e mikre számíthatunk bepurgásítva?:))))))

 Heni: Lemezre inkább saját szerzeményeket teszünk fel (márcsak a jogi hercehurcák elkerülése miatt is), de a gyakorlott koncertlátogatók tudhatják, hogy pl a Legyetek jók, ha tudtok, vagy az Almát eszem Mari Zsuzsitól állandó talpalávalók. Személy szerint én nagyon szívesen játszanám a Pokolbárt, Harangozó Teritől…mókás egy szám J

A dalok mindig közösen születnek, vagy vannak a csapaton belül egyéni szerzemények is? Hogyan folyik az alkotás nálatok?

 Heni: Az “alkotás” java része Dave érdeme – ő hozza a szövegeket, a témákat. Korn a harmóniafelelős általában, finomítgat az összhatáson, a hangzáson. Ezek azonban még nyers ötletek, mind az öten kellünk hozzá, hogy ezekből igazi szám legyen.

 Dave: Így van:), bár egy dal zenéjét Káresz(basszer) írta. Amúgy a legtöbbször Ray-el(klarinét) ülök össze a természet lágy ölén alkotni. Én hozom a fogyasztható dallamokat (pl.:punk-rock), Ő meg az elvont elemeket (pl.: jazz) s ezáltal megszületik a Purgatórium melegágya, amibe ha belefekszenek a többiek, akkor válik igazi Purgatóriummá. Egymás nélkül szart sem érnénk, hiszen “egy mindenkiért, mindenki egyért”.

Jövőbeni tervek , koncertek?

 Heni: szept 23.-án játszunk Piliscsabán, az Egyetemen, egy évnyitó bulin, valamin “folynak a tárgyalások” budapesti szórakozóhelyekkel is. Jelenleg szerintem az újabb lemezre koncentrálunk leginkább. És arra törekszünk, hogy a következő nyáron már fesztiválokon is játszhassunk.

Köszönöm az interjút sok sikert a bulihoz!

                              ANGELIKA ÉS A GUESS

Angelika

 

Egy rövid bemutatkozást!

Az Angelika és a GUESS! a rock, a jazz pop, a funky és az alternatív zene sajátoz ötvözetét játssza. A zenekar elkötelezett az eredeti, de közérthető dallamok, a minőség, az ötletes, friss zenei megoldások iránt. Műsora leginkább saját számokból áll, magyar szöveggel.

A csapat jelenlegi alapját képező budapesti négyesfogat 2007. ősze óta játszik együtt, azonban a múlt év végén a szegedi Funkings trióval, egy csodás fúvósszekcióval egészült ki, mely még élőbbé, dinamikusabbá tette a zenekar számait.

A Guess! zenekar eredetileg 2006. tavaszán alakult, de a jelenlegi tagok közül csak a gitáros Borsos Sz. Attila és a basszusgitáros-vezető Bertók Tibor vettek akkor részt benne. Akkoriban a csapat elsősorban instrumentális jazz-rock/fusion zenét játszott, kicsit később, az énekesnőnk, Iványi Angelika belépésével indult el abba az irányba, melyet a mostani, közérthetőbb, dallamosabb zene jellemez.

Honnan jött az zenekar neve?

Általános tapasztalat, hogy a zenekar névadása mindig a legnehezebb feladatok egyike. Rengeteg sör csúszott le az alapító tagok torkán, mire megszületett az egyetértés a jelenlegi “Guess!” névvel kapcsolatban. Így, felkiáltójellel azt jelenti, hogy “Találd ki!”, ami a zenénk stílusának megfoghatatlanságára, sokrétűségére utal, de mégis rövid, könnyen megjegyezhető, annak ellenére, hogy nem magyar. Az “Angelika és a Guess!” összetétel pedig jelzi, hogy frontemberünk énekesnő, aki csinos, vonzó, és persze remek hanggal rendelkezik.

Fellépéseteitek zöme amint látok pesti helyszíneken folynak. Kaptatok már ilyen jellegű vidéki városokba is meghívást, mint Gyöngyös? Ha igen, milyenek a tapasztalatok a vidéki közönség reakcióiról?

Valóban, főleg budapesti klubokban játszunk,mellesleg egyre nagyobb sikerrel. Vidéki bulikkal kapcsolatban nincsenek jelentős tapasztalataink, csupán egyszer játszottuk Pécsett a Filmünnepen (a koncertet majdnem elmosta az eső). A közönségnek nagyon tetszett az akkor még négytagú zenekar fellépése, amit egy helyi lapban írt kritika is megerősített.

Fontos a zenekar számára mennyire tud aktuális lenni esetleg a jelenlegi zenei irányzatok közé illeszkedni, vagy igazából a zenélés szeretete teljesen érdektelenné teszi ezt? Mennyire érziktek időtlennek esetleg ezt a zenei stílust?
A zene az zene. Célja, hogy tetsszen, megfogjon, ellazítson, felrázzon vagy gondolatokat ébresszen. Ilyen alapon minden stílus vagy irányzat időtlen, bár a produkciónak nyilván illeszkednie kell az adott kor zenei hangzásához, és a lehető legjobb minőségűnek kell lennie, ha elvárja az ember, hogy a közönség végig is hallgassa. Másrészt az ember azért lép a színpadra, mert belső késztetése van, hogy érzéseket, gondolatokat osszon meg a közönséggel. Ha ez a belső késztetés hiányzik, lehet a zene akármilyen profi, oda a hitelesség, és nem ér semmit az egész.

Hogy érzitek a közönségetek mennyire vegyes? Az igényes funky alapú muzsika mellett esetleg az alternetív zenét kedvelő tábor rajongóira is hat? Kérdem ezt azért is, mivel a budapesti Gödör klubban látom sokat játszottatok az utóbbi időben, és ott aztán megfordul az efféle réteg is igen jelentős számban.

A mi zenénk nem korosztályhoz kötött: a Gödör-beli koncertjeinken lelkesen tapsoltak a húszas, harmincas, negyvenes vagy akár az ötvenen túli korosztály képviselői, a színpad előtt pedig tizenévesek rázták. Az “alternatívság” pedig egyre kevésbé pusztán zenei fogalom, sokkal inkább életérzés, mely szintén nem korhoz kötött. Az a bizonyos “réteg”, amely a Gödörbe jár, nagyon sokféle zenét szeret, és mi pont a zenénk sokrétűségével szeretnénk megfogni őket, egy javarészt egységes, de mindenképpen gondolatébresztő szövegvilággal együtt.

Kiknek ajánljátok elsősorban az Angelika és a Guess! muzsikáját akár a gyöngyösi közönségből is?

Azt hiszem, túlságosan hosszú lenne itt a város összes lakóját felsorolni, ezért csak annyit mondok: jöjjön el mindenki, nem fogja megbánni!

Jövőbeni tervek?
Hol láthat hallhat benneteket a továbbiakban akár a gyöngyösi érdeklődők közül is bárki?

Nyilván szeretnénk befutni, legalábbis egy masszív rajongótábort kialakítani Budapesten és vidéken egyaránt. Úgy érezzük, hogy erre van esélyünk, mivel a zenekar mostanra kellőképpen “összeérett” ahhoz, hogy átfogó támadást intézzünk az ország klubjainak és médiáinak frontján (hangzóanyagunk két héten belül elkészül). Jelenleg a Jazzy rádió játssza három számunkat, amely bár kis léptékű, mégis jelentős eredmény.

Kívánok további sok sikert, és nagyon jó koncertet!!

Reklámok

One thought on “Pénteki ősznyitó Hangraforgó buli.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s