Sástói vágtázó fekete zajongás. Day 1.

sasto

“Végre egy újabb undeground megmozdulás!!” sóhajthattak fel hazánk dark wave, stoner rock és neofolk rajongói, amikor megjelentek júniusban az első zöld plakátok, hirdetve a Justin Sullivan (New Model Army frontember) képével fémjelzett Fekete zaj fesztivált, amely a nevéből adódóan a sötétebb, komorabb árnyalatú muzsikákat mívelő fellépőknek, és közönségüknek adott otthont.

A zene jellegéből fakadóan ez a zordabb, hegyvidéki, vadregényes környezet, még feelingben is rátett az itt elhangzó produkciók hangulati elemeire. A közönség köreiben megtalálhatók voltak a sajátosan öltözködő goth-cyber arcok, a fekete hosszúhajú dark&roll figurák, a börruhás, neccfelsős fekete tündérek, aki szebbnél szebb sminkekkel gyönyörködtedték az extrémebb szépség híveit. A kb napi 6-800-fős társaság nagyrésze úgy tünt élvezte a közös nyaralást, hiszen a harmadik napra már szokás szerint mindenki összespanolt mindenkivel. Hiába no, voltak közös témáink.:)))))
A fesztivál 55 fellépőt vonultatott fel, amelyek körében a 80-as 90-es évek dark legendáitól kezdve a Black Sabbath-os, és a 90-es években elég menő stoner rock Corrosion of Comformity-s zúzós ólomsúlyú metálon át, a finom neofolk-os, modern, de mégis ősi erejű, világzenével nem ritkán kacérkodó zenekarokig, sokminden volt. A két szinpadon zajló eseményen elég ügyesen elosztották a stílusokat, nemigen ment két ugyanolyan rétegnek szóló muzsika egyszerre. Az egy órás játékidőben a csapatok kibontakoztathatták muzsikájuk erényeit, csúcspontjait.

Day.1.

A csütörtöki nyitónap fellépői közül a Virrasztókra értem oda először, ami a nagyszinpad nyitó bandája volt. Zenéjük elég sajátos volt, ugyanis extrémebb féri ének, és intenzív zúzdák keveredtek sampleres, elektromos szintibetétekkel, amire egy népdalos orgánumú hölgyemény nyomta még az erősen folklórjellegű éneket. Az összkép néhol nekem kicsit kaotikusnak tünt, de az ötlet mindenképpen egyedi. A sajátos kifestés, öltözködési kultúra, egyébb ütős hangszerek bevonása pedig csak emelte a teátrialitását a produkciónak.

Ezek után egy picivel szelidebb banda következett, akik némileg ironikusan, önmagukhoz képest viszont durvultak. A hajdani dark Bocs hogy Élünk egy részéből avanzsálódott Sense of Silence pár évvel ezelőtt inkább amolyan alteres wave -es muzsikát játszott, ami talán inkább illett volna a Nulladik Változat, Perfect Name vonalba. Most azonban ebből már inkább csak szintik, és az ének emlékeztet egykori önmagukra, ugyanis a gitárok eléggé rockos, néhol kifejezetten zúzós irányt vettek. Ám ez a zenéjük dallamosságából semmit sem von le, sőt talán még direktebben slágeresek, mint korábban. A koncertjük elég rutinos és profi zenekarról árulkodik, az örömzenélés eléggé látszott az arcokon. Solymosi László énekes kissé talán túlzottan is szimbolikus, ám mindenképpen mély tartalmat hordozó szövegei gyakran mennek át misztikusba, úgyhogy némi dark vonzata megmaradt a zenéjüknek. Ám ez egy szelidebb könnyedebb megfogalmazás, már csak Laci hangja miatt is, ami főként magasabb tartományokban szárnyal. Tetszett a bulijuk, bár a Paradise Lost -Say Just Word-jénél talán jobban hozzájuk illő feldolgozást kéne választaniuk, mivel egyrészt elcsépelt, másrészt ennek a csapatnak azért más a feelingje. Ennyi a negatív, a többi dicséret, mer jó buli volt.

A 90-es években a dark rock honi haloványan pislákoló lángját féltve őrző Árnyak frontember Molnár Róbert jelenlegi zenekara, az October következett. Ők szintén a rockos direktebb vonalat erősítették, annyiban rákontrázva erre, hogy a monumentális szintitémák, melyek az Árnyakat gyakran jellemezték, itt teljesen kimaradtak. Maradt az egyszerűbb, klasszikusabb rockos zenei világ, ami engem néhol a New Model Army némely munkájára emlékeztet, bár az ott lévő néhol dacos punkos megközelítés, érzelmi pulzálás itt nincs annyira jelen. Moli szövegei leginkább realistán, az élet borongósabb oldalát problémáit feszegetik, kellemesen képzett baritonjával rá jellemző precizitással énekel, bár most mintha néhol egészen magasra is szárnyalna. Szerethető az Octoberben a természetesség, ami mentes a vámpíros, festegetős, túlspilázott művi viselkedésformáktól. Látszik, hogy a tagok mindenféle megfelelési kényszer, trendiség, sztárallűr nélkül azt nyomják, ami a szívükben van. Ahogy láttam, ma is igen kellemes estével ajándékozták meg rajongóikat.

Most pedig jön a börgatyás darkennoll, amiről nem én írok (mivel játszottam benne), hanem valaki más:)))))))))
Árpi

Az est derekára időzített Garden Of Eden-t már sok kritika érte a magyar sziksztinájnájsz másolást emlegetve, meg a némelyek által pózerkedőnek beállított image-t szapulva.. Egy azonban elvitathatatlan előlük. A bulijaikon, zenéjükben vágni lehet a dark &roll feelig erejét, mégpedig annyira, hogy ezzel rajtuk kívül nem sokan dicsekedhetnek el kishazánkban még akkor sem , ha a Binciék stílusa némileg slágeresebb, amolyan bulidark kategória. Koncertjüket hallgatva azt éreztem, nem biztos, hogy szerencsés mindenkitől azt várni, hogy újítsa meg a műfajt, meg erőltessen magára olyan misztikus befordulós művészkedést, ami nem is biztos, hogy ő. Az énekes Binci egy tipikus dark&roller fazon, aki sztem akkor is ezzel a feelinggel természetes, ha ez nem úgy tűnik. A zenésztársait ugyanez jellemzi, akiknek közös munkájaként születtek olyan dalok, mint a My Time, Lélekmadár, Álomkéz, melyeknek az elmúlt évek legnagyobb hazai dark slágerei között méltón ott a helyük. A mai koncert is azt engedte láttatni velem, hogy feelinges volt mind a kiállás, mind a muzsika, mind az előadásmód, és jobban meghallgatva zenéjüket legalább annyi Sisters, Mission, To Die For hatás is keveredik bele, mint amennyi 69-Eyes. Lehet ezzel őket vádolni, de könyörgöm, ők ezeket a bandákat szeretik, ezt a vonalat képviselik. Egyetlen szolidabb kritikám, hogy szerintem Imi-nek nagyon jótt tenne egy módszeresebb hangképzés, ami  egyrész még magabiztosabbá tehetné a hangját élőben, másrészt esetleg más árnyalatait is jobban kibontakoztathatná a hangszinének. Amúgy egyébbként flash, füstköd és nagyon intenzív jó buli volt, ami méltón hozott nem kisszámú közönséget, amely meg is hálálta a produkciót.

Eszter

Úgy tűnik ahol hűvösödött a hegyvidéki éj, feltámadt a szél, komorodott a zenei világ is. A fesztivál első külföldi fellépőjét a román Negura Bunget-t a black metálosabb extrémebb arcok szerintem már nagyon várták, a nekik talán eléggé könnyed fajsúlyú darkzenék tengerében. (mi lett volna velük ha még a bulit lemondó szlovák The Last Days of Jesus is eljön? haha..) Hát el is keződött az extermitás, zúzás, amelyet egy elég hosszas beállás előzött meg. A black metalos, elég epikus, hangulatváltásos Negura tételek sejtelmes szintiszőnyegekkel színesedtek ki, a billentyűs leányzó jóvoltából. Hazudnék ha azt monanám, az én zeném, vagy hogy tudok vele hosszan azonosulni, viszont az az elképesztő atmoszféra, amit árasztott, az nem semmi volt. Nyilván a tehetség bármely műfajban képes utat törni, ahogy egy régi jó mondás mondja, úgyhogy eléggé meg vagyok győződve arról hogy a Neguráék igen tehetségesek abban amit csinálnak, és érzik is azt a műfajt. A profin levezényelt bulit látszott hogy a rajongók nagyon élvezik, biztosan nem véletlenül. Kicsit érdekes kontraszt volt, hogy a végén a konferáláskor, elég vékony hangú sráccá avanzsálódott a vadállat énekes, aki mindenféle könyörtelen hangot bemutatott előtte:))))))

Én meg tupírfrizurával, pettyes ingben izgultam a backstage-ben, és nagyon mentem volna már Cure-ozni. Innentől újra más ír.

Kisdéé

Ha fel lehetett volna állítani rekordot, ki az a két egymást követő zenekar, akinél a legnagyobb a stílusbeli kontraszt, magasan a Negura Bunget-Pornography (Cure tribute) páros nyert volna.:))) Úgy is mondhatnánk, hogy a csütörtöki nap legvadabb zenekara után a legszelidebb következett. Árpi boglyafrizuráját látva lehetett sejteni, hogy nagy előkészület előzte meg a produkciót, ismerve őt. Rövid beállás után, mivel jónak tünt a hangzás, már csaptak is a fiúk a Kovács Robi-ba. A b side-os Dredd Song elég monumentális nyitánynak igérkezett, és érdekességnek, mivel ezt én még élőben a Cure-tól sem hallottam. Amikor a buli elindult, a füstök, fények belódultak, látszott, hogy nem lesz baj a produkcióval. A fiúk meggyőződéssel, átéléssel, és nem utolsósorban igen Cure-osan nyomták a dalokat. A Strange Day-nál Árpi gitárja picit halkabb volt a kelleténél, bár hallatszott hogy jól játszotta a témát, mivel az éneklésnél jobban csak a gitározástól félt..haha (pedig amint hallottam nem volt oka rá) . A Night Like This-től elkezdve akár a Glastonboury fesztiválon is lehettem volna, egy 80-as évek beli Cure koncerten. Azért mondok 80-as éveket, mert mind fazonban , mind a playlistet tekintve leginkább ebből az érából robbantották a slágerbombákat, és az érdekességet. Elhangzott a kötelező slágerek mellett (Just Like Heaven, In Between…, Lullaby és társai) egy b side-os 2 late, egy Upstairs room, meg egy M. A közönség szemmel láthatóan élvezte a produkciót, ami szerintem meg is érdemelte ezt. Ha a dobossrác mégjobban belerázódik (aki egyébbként új még) és Árpi lazábban kezeli a gitárt, (amellett hogy a témákat már hibátlanul elnyomja, csak kicsit mereven) és az izgalomtól nem halandzsázik bele egy két vendégszót néhány dalszövegbe, akkor a produkció 110 %-os lesz, bár jól tudom, ez nagyon sok rutin. Mindenesetre egy dark fesztivál első napját mi sem zárhatta volna szebben, mint a telihold és a szél alatt szóló jó kis Cure.

Eszter

SSA40133

És ezzel a végszóval fordultunk a bárpult felé, ahol jó kis eszmecserével ment a nap egészen másnap délig:DDDD

Reklámok

One thought on “Sástói vágtázó fekete zajongás. Day 1.

  1. nagyon jó kis beszámolók, köszi árpi és eszter! azt hiszem sikerült mindenkit a lehető legpozitívabb színben feltüntetni, de ez nem is baj mert meg is érdemli mindenki aki fellépett a fesztiválon. a zenekarok többségét ismerem és szeretem és külön öröm, ha jól sikerült a rendezvény és a fellépők számára is jó élmény maradt. ez a fotó pedig óriási! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s